Slatka tajna juga: Anine čokolade od ljute paprike i šljivovice osvojile ljubitelje neobičnih ukusa

Foto: Privatna arhiva

U poslednjih godinu dana u poslastičarnicama i na društvenim mrežama ručno pravljena Dubai čokolada postala je pravi svetski hit. Južnjakinja Ana Cvetković iz Grdelice kod Leskovca odlučila se da napravi jedinstven i neobičan spoj ukusa slatko-ljutog, koristeći crveno blago sa juga- papriku, ali i šljivovicu.

Ana se na ovaj poduhvat odlučila sasvim slučajno, nesluteći da njen proizvod postati veoma tražen, posebano onaj sa ukusom šljivovice.

„Već četiri godine unazad radim kao kuvar i volim da eksperimentišem u kuhinji. To je jednostavno moja ljubav posebna prema kuvanju. Na ideju za čokoladu sam došla sasvim spontano. Videla sam da postoji Dubai čokolada, kao i „Čoko čvarak“ u Sremu, i onda sam se zapitala zašto mi sa juga Srbije ne bi bili poznati po jedinstvenoj čokoladi“, priča sa ponosom Ana za Jugmediu.

This slideshow requires JavaScript.

Ona je prvobitno napravila belu čokoladu sa čistim sosom od čilija.

„Bilo je previše ljuto, a u frižideru sam imala breskve, i onda sam se setila i napravila gel od breskvi. Kada se sve to ohladilo pomešala sam sa gelom od čilija, i mogu da vam kažem da je to ispalo fenomenalno“.

Dodaje da je ukus pikantan, ali da se ljutina ne oseća odmah, već kada se proguta, kao i da je sve to neplanirano uspelo. Ana takođe pravi i drugu vrstu čokolade, a to je sa šljivovicom za koju, kako kaže, da je već imala iskustvo sa sličnim receptima za kolače koje je ranije pravila.

Inspiracija za ovakve jedinstvene spojeve aromatičnih ukusa, spoja nespojivog, Ani je krenula sama od sebe.

„Pre nekoliko dana je bio Srem u srcu i Gastro Srem u Novoj Pazovi na kome se prodavao Čoko čvarak, i upitala sam se zašto Leskovac nema jedinstvenu čokoladu. Tada sam dobila inspiraciju da pokušam da napravim taj jedinstveni recept. Sutradan ujutru sam ustala sa idejom da napravim čokoladu“, priča sa ushićenjem ova talentovana žena koja skoro dve godine radi u Sremu ali južnjačku toplinu usađenu u srcu raširila je na severu Srbije.

Za izradu ove originalne čokolade, po Aninim rečima, potrebno je dosta vremena. Od pripreme gelova, pa sve do hlađenja. Tajna ovog recepta je da čokolada mora da bude kvalitetna, odnosno crna ili mlečna.

This slideshow requires JavaScript.

„Dok se ohlade gelovi za punjenje, pa sav postupak topljenja čokolade i izlivanja u kalup, zatim punjenje koje mora opet da se ohladi i stegne da bi se jedna čokolada završila. Otprilike taj proces traje pola dana, dok mi za male čokoladice, to jest šest komada, treba ceo dan“.

Ana planira da čokolade izrađuje samo po porudžbini, a kao objašnjenje za to navela je da želi da čokolade koje stižu mušterijama budu sveže, izrađene s ljubavlju i puno pažnje.

„Ne planiram da ostanem samo na beloj čokoladi, već planiram da radim i sa crnom čokoladom u dve verzije, u zavisnosti od zainteresovanosti kupaca. Po komentarima i objavama vidim da je veća potražnja za čokoladom sa šljivovicom“.

Ana veruje da će upravo ovakvi autentični recepti učiniti da jug Srbije dobije svoju slatku prepoznatljivost, a nju možete naći na instagram stranici recepti sa juga Srbije – južnjačka tajna.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare