INFORMATIVNA INKLUZIJA ROMA ZA BOLJI ŽIVOT NA JUGU SRBIJE

Snažna žena u paklenom zagrljaju predrasuda (DOKUMENTARNI FILM)

Laura Saitović je u Leskovcu uspela da se izbori za dobar život i uspešnu karijeru, ali kada je došao red da se zaposli njena ćerka, cela porodica se susrela sa najružnijim mogućim vidom diskriminacije samo zato što su Romi

LESKOVAC – Kao Zdravstvena medijatorka Doma zdravlja u Leskovcu Laura Saitović je uspela da produži na stotine života Roma u ovom gradu, a trenutno se sa svojim suprugom bori protiv ranog sklapanja brakova mladih iz romske zajednice.

Na razvijanju svesti romske populacije o tome da su i oni ravnopravni deo društva izgara već godinama i čini velike pomake u razbijanju predrasuda, ali je zatim diskriminaciju osetila na svojoj koži i to na način koji najviše boli – kada neko „udari“ na vaše dete.

Naša ćerka Sabrina se zaposlila kao apotekarka i bila je presrećna kada je počela samostalno da zarađuje za svoj život i da se osamostaljuje. Međutim, nekoliko dana kasnije je vlasnik te apoteke saznao da je ona romske nacionalnosti i počeo je da je mobinguje kako bi je naterao da da otkaz. Nije želeo Romkinju u svojoj apoteci. Nažalost, izdržala je svega mesec dana i povukla se. Danas ne radi nigde i ne razmišlja da se ponovo zaposli kako ne bi preživela istu golgotu„, prepričava nam Laurin suprug Zoran.

Laura je ogorčena, ali ne odustaje da se bori sa predrasudama i nastavlja svoju borbu za neki bolji život svoje zajednice.

U nastavku pogledajte dokumetarni film o Laurinom životu, koja je skoro postala i baka. Kako joj protiče dan na poslu, kod kuće, kakva je domaćica i zašto su joj najveća podrška suprug i sin za koga danas živi.

AKO NE VODIMO RAČUNA O SEBI, NIKO DRUGI NEĆE

Mobilni tim za inkluziju Roma, čiji je Laura član, obrazovan je 2014.godine odlukom Gradskog veća i njegova uloga je poboljšanje socio-ekonomskog statusa Roma u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i socijalne zaštite.

laura-2

Mi pomažemo Romima i da promene svoje navike i da preventivno deluju na svoje zdravlje. Da se ne leče samo kada dođe do bolesti, već i da ih spreče, jer  svi pokazatelji nam govore da je veliki procenat Roma koji se razboljevaju od kardiovaskularnih bolesti i bolesti  i dijabetisa”, objašnjava nam Laura šta je zapravo nejn posao.

Ovakvi Mobilni timovi funkcionišu u 20 Opština u Srbiji, a njihova uloga je između ostalog i poboljšanje komunikacije između romske zajednice i relevantnih institucija koje pokrivaju delokrug rada Tima.

U OŠTROJ BORBI PROTIV „MALIH NEVESTA“

Sa svojim suprugom Zoranom, preko njegove nevaldine organizaciej „ROSA“ pokrenula je jedinstven projekat pod nazivom„Preventivno delovanje u cilju sprečavanja preranih brakova kod Roma u Leskovcu”.

laura-3

Njena borba protiv ugovorenih brakova maloletnih lica, mahom starih oko 15 godina, posredstvom roditelja provodadžija, upravo traje.

Na edukativnim radionicama  ukazujemo na zdravstvene, ekonomske i socijalne probleme stupanja u rani brak i ukazujemo na mogućnosti koje se ostvaruju obrazovanjem i zapošljavanjem”, ističe Laura.

Procenjuje se da u Leskovcu ima desetak hiljada Roma sa natalitetom u blagom porastu. Do skora su bili politički neprofilisani i bavili su se manjim porodičnim poslovima, trgovinom, zanatima… Jedan deo mlađe populacije zaposlen je u ovdašnjim javno-komunalnim preduzećima.

Mladi Romi to moraju da znaju i da se motivišu da preuzmu aktivnu ulogu u društvu.

Tekst i dokumentarni film realizovani su u okviru projekta „Informativna inkluzija Roma za bolji život na jugu Srbije“, sufinansiran od strane Minsitarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije,  i imaju za cilj da predstave uspešne pripadnike romske nacionalne manjina sa Juga Srbije svim čitaocima u cilju smanjenja diskrimincaje.

Dragan Marinković

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!