“Solarni ćilim“ iz Berlina krasiće centar Pirota

Umetnik Dušan Rodić koji živi i radi u Berlinu, poklonio je Pirotu svoj rad sa solarnim panelima inspirisan šarama čuvenog pirotskog ćilima, koji će biti postavljen na lokaciji koju je sam izabrao, a to je slobodan prostor iznad stepeništa na “veznom traktu“ u samom centru grada na popularnom “crvenom trgu“.

“Napravio sam nešto što je jako slično pirotskom ćilimu. To je nešto što je izašlo iz moje podsvesti. Hteo sam da napravim ikonu što bi tim mojim solarnim panelima dalo neko drugo značenje”, rekao je Rodić za Jugmediu tokom svoje prve posete Pirotu.

Rodić dodaje da se nada da će njegov umetnički rad ukrasiti centar grada i da mu je drago što baš Pirotu, koji mu se jako dopao, poklanja svoje delo.

“Kada sam sa Autobuske stanice krenuo ka centru grada i video ovaj prostor na trgu koga Piroćanci zovu crvenim trgom, rekao sam da je to pravo mesto za moju umetničku instalaciju “solarni ćilim“. Video sam ovu odličnu lokaciju iznad stepeništa na trgu, u oknu koje je idealno da se montira moje delo”, kaže autor.

Posle završetka carinske procedure, Rodić očekuje da se do proleća organizuje prevoz njegovog dela u Pirot, a lokalna samouprava obezbediće prevoz od Berlina do Pirota.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić u izjavi za Jugmediu kaže da je saradnja sa ljudima koji su se afirmisali u svetu je značajna i dobrodošla.

„Rad koji Dušan Rodić želi da pokloni Pirotu ima velike sličnosti sa motivima pirotskog ćilima. Naravno da smo pozitivno odgovorili i drago nam je da umetnici koji žive u svetu, poput Zorana Mojsilova koji živi u Minesoti a Pirotu je poklonio skulpturu konja Jabučila, sada Dušana Rodića i drugih, žele saradnju sa Pirotom i žele da neka svoja dela poklone gradu. Vrlo je važno da gradske prostore ukrašavamo nekim umetničkim delima kako bi oni bili još lepši”, istakao je Vasić.

Dodaje da su to upravo uradili sa glavnim gradskim trgom na kome su tri skulpture iz umetničke zbirke “Prvog maja“ koje su iz parka ove fabrike prenete na trg.

Reč je o delima japanskog vajara Kengira Azume “Suza“ i francuskih vajara Dominika Labovjea “Žena i muzika“ i Kloda Losta “Zec“.

“Kada smo, dakle, razmišljali o uređenju ovog trga logično je bilo da se opredelimo za ova dela iz “Prvog maja““, izjavio je nedavno gradonačelnik Pirota.

Tokom posete Pirotu, umetnik je obišao Zanatsku zadrugu za proizvodnju ćilima i suvenira “Damsko srce” , razgovarao sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, obišao Galeriju “Čedomir Krstić” i Muzej Ponišavlja.