SPEKTAKL Na nebu iznad Niša revija paraglajdera iz 31 zemlje, lete ka Vlasotincu

Više od 120 pilota paraglajdera iz 31 zemlje poletelo je danas sa brda Koritnik iznad Niške banje u okviru Svetskog kupa u paraglajdingu koji je u subotu, 17. juna otvoren u Nišu.

Generalni  sekretar Vazguhoplovnog saveza Srbije i direktor takmičenja Željko Ovuka izjavio je da će učesnici Svetskog kupa danas leteti do Vlasotinca i preći otprilike 70 kilometara.
Svetski kup je okupio najbolje pilote sa svih kontinenata. Favoriti su Francuzi, Italijani, Argenticni i Brazilci, ali ima dobrih takmičara iz iz drugih zemalja„, rekao je Ovuka pred početak trke.

On je podsetio da su naši piloti paraglajderi vicešampioni u disciplini precizno sletanje, ali da bi mogli da se na ovom Svetskom kupu popnu na pobedničko postolje  i u preletu.

Bio bi to veliki uspeh za naše takmičare, jer poredjenja radi naša zemlja ima 300 pilota paraglajdera, a Francuska 35.000„, istakao je Ovuka.

On je kazao da su tereni oko Niša medju najboljima u jugoistočnoj Evropi.

Možda prvi put u istoriji vazduhoplovstva imaćemo sada na nebu 122 pilota paraglajdera i velike avione koji sleću na niški aerodrom, ali verujemo da će sve biti dobro uradjeno jer imamo dobru saradnju sa kontrolom letenja„, rekao je Ovuka.

Piloti paraglajdera će se do 24. juna, nadmetati u vazdušnim trkama dužine  od 70 do 100 km, koje traju od dva i po do četiri sata.

Piloti će iz pravca Niša leteti prema Pirotu, Zaječaru, Vlasotincu, Vranju i Dimitrovgradu.
Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati šest pilota – Vladimir Bačanin, Srđan Ristanović, Dragan Martinović, Predrag Dudić, Srđan Kesić i Milan Stević.

Takmičenje su podržali Vlada Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, grad Niš i opština Pantelej.

Naša zemlja jedna je od pet zemalja, pored Francuske, Švajcarske, Brazila i Ekvadora, u kojoj se ove godine organizuje  Svetski kup u paraglajdingu.
B.Ljubisavljević