Sporazum o saradnji Crnogoraca i Bugara u Srbiji

BOSILEGRAD – Udruženje Crnogoraca  Srbije „Krstaš“ i Kulturno informativni centar (KIC) iz Bosilegrada, potpisali su Sporazum o saradnji crnogorske i bugarske nacionalne zajednice u Srbiji, saopšteno je danas.

U saopštenju KIC, koje je potpisao predsednik tog udruženja Ivan Nikolov, navodi se da  je Sporazum rezultat “uočene potrebe za saradnjom radi rešavanja zajedničkih problema u oblasti očuvanja nacionalnog indentiteta, kulture, istorije, tradicije, obrazovanja, jezika i verskih potreba nacionalnih zajednica Bugara i Crnogoraca u Srbiji”..

KIC i  “Krstaš” će u sredinama u koje žive pripadnici te dve manjinske nacionalne zajednice prezentovati jedna drugu, organizovati posete, razmenjivati publikacije i druge oblike kontakata koji doprinose ciljevima sporazuma.

U Sporazumu je posebno apostrofiran rad sa mladima i saradnja mladih Crnogoraca iz Srbije sa mladim Bugarima u Srbiji, a ostavljena je mogućnost saradnje sa drugim nacionalnim manjima, koje, navodi se, imaju slične probleme i potrebe.