Sporna ograda spremna za Strazbur

LEBANE-Ninoslav Kocić iz Lebana postavio je ogradu na ulazu ulice Vojvode Stepe, na udaljenosti od oko 30 cm od ivičnjaka, na asfaltnoj površini, pa do njegove i kuće komšija ne može da priđu vozila za odvoz smeća i dopremanje ogrevnog drva. Slučaj je dospeo i do Apelacinog suda.

Ova ulica je asfaltirana 2008. godine.

Kocić je ustupio deo svoje parcele i dozvolio da se potporni zid, visine oko 130 cm i širine oko 20-25 cm, sa stopom dimenzija 60×30 cm, poruši, da bi ulica dobila na širini i da bi ulaz bio pregledniji.

Prema njegovim rečima, Direkcija za planiranje i izgradnju opštine Lebane  obavezala se da mu nakon završetka radova sagradi novi potporni zid.

Zid je srušen, ulica asfaltirana, ali nema novog zida.

Osetivši se izigranim Kocić je odlučio da postavi ogradu i na taj način povrati svoju imovinu.

„Obećali su mi i da će asfaltirati i deo dvorišta ispred kuće moje majke, koja se nalazi u istom dvorištu, u šta sam ja iskreno sumnjao. Na kraju sumnje su se i obistinile“, ispričao je Kocić za „juGmediu“ i dodao da je ogradu postavio i iz bezbednosnih razloga.

„Nekoliko puta deca iz komšiluka su, prilikom vožnje bicikla, uletela u dvorište. Jednom prilikom je jedna gospođa svojim automobilom udarila u kuću i tom prilikom oštetila tri bloka. O šteti koju mi nanosi atmosferska voda, obzirom da trenutno nema zida, neću ni da govorim“, dodao je Kocić.

U Direkciji za planiranje i izgradnju su rekli da Kocićevi navodi nisu tačni.

„Kocić je za ustupljeno mesto tražio kiosk od 10-15 kvadrata u centru grada. Država je odobrila sredstva za izradu ulice, a kako u budžetu nema dovoljno sredstava ponuđena mu je izrada parapeta od jednog metra“, rekao je direktor te direkcije Božidar Stevanović.

Jedini koji su oštećeni, ili bar tako misle, su komšije.

„Kontejneri su nam prepuni, nememo gde da odložimo đubre zato što kamion gradske čistoće ne može da uđe u ovu ulicu“, rekla je Dragana Trajković.

I ostali stanovnici ulice Vojvode Stepe su u par navrata obaveštavali nadležne službe.

Božidar Stevanović je, navodi, sa svojom pravnicom,  inženjerom i opštinskim javnim pravobraniocem, izašao na lice mesta, obavio foto snimanje ograde podignute na saobraćajnici i istakao da će fotografije poslužiti kao dokaz za najefikasnije otklanjanje štetnih posledica nastalih podizanjem ograde na delu saobraćajnice te ulice u Lebanu.

„Ograda će morati da bude otklonjena“, kazao je Stevanovic.

Kocić s druge strane tvrdi da će pravdu tražiti, ako treba, i pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu.

(Kraj)