Sportsko-volonterska akcija migranata u školi “Ljupče Španac“

Početak predstojeće školske godine u Osnovnoj školi “Ljupče Španac“ u Beloj Palanci, koju od prošle školske godine pohađa više od dvadesetoro dece migranata, obeležen je sportskom i volonterskom akcijom uređenja školskog dvorišta.

Učestvovali su migranti iz Prihvatnog cenra u Divljani, osoblje škole, predstavnici lokalnih udruženja, Komesarijata za izbeglice i migracije, lokalne samouprave Bela Palanka i predstavnici nekoliko međunarodnih agencija, navodi se u saopštenju Programa podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

Ovom akcijom obeležena su i prijateljstva dece koja su zajedno išla u školu i družila se bez obzira narazličitosti, kaže se u saopštenju.

Akcijom je rukovodili predstavnici Javnog komunalnog preduzeća “Komnis“ koje je u okviru programa Evropske unije dobilo novo vozilo, kamion smećar i opremu za upravljanje otpadom.

“Ova donacija mnogo znači opštini Bela Palanka i rezultat je jedne uspešne saradnje sa UNDP-om i svih ostalih organizacija i donatora koji su uključeni u sistem podrške gradovima u kojima privremeno borave migranti. Mnogo nam znači i donacija koju je dobio “Komnis“, rekao je zamenik predsednika opštineMiroslav Marinković i dodao da se nada nastavku uspešne saradnje.

Događaj, koji je kako se navodi simbolizovao nastavak dobre saradnje ove opštine sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i drugim organizacijama, finansiran je sredstvima programa Podrške EU, a sprovodi ga UNDP u partnerstvu sa drugim organizacijama i saradnji sa nacionalnim i lokalnim partnerima.