Srpski viteški red Zmaja u Žitorađi

U sali Doma kulture u Žitorađi, akademik iz Rače Živojin Andrejević, održaće predavanjem na temu „Srpski viteški red zmaja“, uz izložbu fotografija, 20. oktobra od 18 časova, a specijalni gost biće najtraženiji pisac u Srbiji, Dejan Stojiljković.

Andrejevićevo predavanje će biti zasnovano na njegovoj autorskoj knjizi iz 1999. godine „Vitezovi reda Zmaja“, za koju je dobio Specijalnu diplomu na Međunarodnom salonu knjiga u Rumuniji 2000. godine, kada je postao i počasni član Akademije nauka Rumunije.

Poseban akcenat u predavanju biće stavljen na srpske vitezove reda Zmaja, odnosno na kneza Lazara, despota Stefana i Đurđa, Zmaj Ognjenog Vuka, Zmaja od Topole, Zmaja od Noćaja i srpski red Zmaja koji je obnovio knez Aleksandar Karađorđević.

Celo predavanje pratiće izložba fotografija u koloru koje prikazuju ovaj viteški red od njegovog nastanka, u vreme rimskog cara Konstantina Velikog, preko zmajeva Evrope, do ugraskog reda Zmaja i obnovljenog današnjeg srpskog Suverenog vojnog viteškog reda Zmaja.

Izložba će biti postavljena u sali Domu kulture do 27. oktobra.

Za sve zainteresovane ulaz je slobodan, a nakon predavanja posetioci će imati priliku da postavljaju pitanja.

Organizatori su Narodna biblioteka Žitorađa i udruženje „Uradi nešto“ iz Žitorađa.

Emilija Mladenović