Starac izgoreo u porodičnoj kući u Vučju

Dimitrije Ilić (84) preminuo je od posledica opekotina prvog stepena, koje je pre nekoliko dana zadobio u požaru u porodičnoj kuću i Vučju, a njegov sin Igor (37) je povređen kada je vatrena stihija izazvala jaku eksploziju i srušila krovnu konstrukciju, potvrđeno je danas agenciji juGmedia.

Porodica i komšije procenjuju da do smrtnog ishoda ne bi došlo da vatrogascima nije trebalo oko 50 minuta da stignu iz Leskovca. U Odeljenju za vanredne situacije su negirali ove optužbe, uz obraloženje da su vatrogasci razdaljinu od dvadesetak kilometara prešli za 14 minuta.

“Da su vatrogasci samo deset minuta ranije stigli, moj otac bi bio živ”, kazao je ožalošćeni Igor Dimitrijević, koji još vida svoje rane.

Načelnik vatrogasne službe u Leskovcu Miodrag Marjanović rekao je da su takve optužbe nekorektne.

“Poziv smo primili u 5,20 sati, a na licu mesta smo bili u 5,34”, bio je kategoričan Marjanović.

Požar u kući Ilića izbio je 27. okotbra oko 4:20 sati. Usledila je eksplozija, od koje je Igor bio u nesvesti nekoliko minuta. Jedna od komšinaca je desetak minuta bezuspešno pokušavala da dobije dežurne brojeve vatrogasne i policijske službe.

“Otrčala sam do obližnje policijske stanice i nešto pre pet sati prijavila požar. Prošlo je oko 50 minuta dok su vatrogasci došli. Rekli su da je na putu bila magla i da su se zaglavili u neku rupu”, ispričala je žena koja je zahteva anonimnost.

Dimitrije je prebačen u Niš, a potom u Beograd. Lekari su bili bespomoćni. Sahranjen je dva dana kasnije. Vatrena stihija progutala je celo domaćinstvo, pa Igor sa majkom spava kod komšija.

Odeljenje za vanredne situacije u Leskovcu ima 4 vozila za gašenja požara u naseljenim mestima, stara od 4 do 27 godina i jedno vozilo za šumske požare. U Lebanu, Vlasotincu, Bojniku i Medveđi stacionarano je još po jedno vozilo.

“Opreme nikad dosta. Kamo sreće da svaki vatrogasac ima po jedno vozilo, ali sa ovim čime raspolažemo uspevamo na vreme da reagujemo”, dodao je načelnik Marjanović.

Jedno od vozila sa najsavremenijom opremom za gašenje požara ušlo je pre 15 dana u Srbiju. To je bila donacija slovenačkog biznismena Momčila Jorgaćevića, namenjena njegovom rodnom Vučju.

Umesto u Leskovcu, vozilo je završilo Vranju.

“Molio sam predstavnike leskovačkih vlasti da mi pomognu da ga predam Leskovčanima, ali za potrebe Vučja. Odbili su, a Vranjanci su ga raširenih ruku dočekali. Vozilo je registrovano i biće prebačeno Vučju kada za nekoliko dana osnujemo Dobrovoljno vatrogasno društvo”, ispričao je Jorgaćević juGmedii.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!