Starinska sirotinjska parena torta, koju su nekada roditelji slali studentima, još aktuelna

Na trepezi Ivane Jovanović iz sela Pavlovac kod Vranja se u vreme velikih državnih i verskih praznika pored ostalih đakonija uvek nađe i starinska parena torta kojoj se obraduju svi ukućani, a najviše oni stariji kada se prisete kako su je, krišom i u slast, jeli dok su bili deca.

Nekada su njihove majke ovu tortu, koja može dugo da stoji i koja se sprema od namirnica koje se zateknu u kući, često slale u kartonskim kutijama svojoj deci koja su u drugim gradovima učila škole ili radila.

To je jedan od razloga zašto se ova poslastica gotovo uvek nađe i na meniju ove mlade domaćice. Ona kaže da je za spremanje ovog starinskog slatkiša potrebno sedam jaja, dve čaše šećera, 400 grama griza, 400 grama brašna, dva peciva, 400 ml mleka, 400 ml zejtina i 200 grama mlevenih oraha.

“Jaja treba najpre umutiti sa 7 kašika šećera, a potom lagano dodavati mleko, pecivo, griz, prosejano brašno, mlevene orahe, zejtin i preostali šećer”, objašnjava Ivana.

Prilikom pravljenja ove torte može da se stavi manja količina šećera, od one koja stoji u receptu. Tako umesto dve čaše može da se sipa čaša i po i da na kraju opet ispadne patišpanj veoma ukusan. To isto važi i za količinu mlevenih oraha, koji može da se smanji na 100 grama, ali da se u isto vreme doda i 100 grama kokosa.

“Na kraju sve ove sastojke treba lagano promešati kašikom kako bi se lepo sjedinil.To treba učiniti laganim pokretima da umućena masa ne splasne”, kaže Ivana naglašavajući pri tom da brašno koje se sipa u ovu masu treba prosejati kroz sito kako bi se lakše sjedinilo sa pecivom i izbegla pojava grudvica u umućenom testu.

Ovako umućenu masu ona peče u dobro zagrejanoj rerni koju ne otvara sve dok se patišpanj ne zapeče u plehu sa svih strana. Kada patišpanj bude pečen ona ga izvadi iz rerne i ostavi da se hladi, a za to vreme u omanjoj šerpi napravi šerbet od tri čaše šećera i četiri vode. Kada masa proključa ona onda ovom tečnošću odmah ravnomerno prelije ispečeni patišpanj i preko pospe mlevene orahe i ostavi da se torta ohladi do kraja.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
VidaLoka
30.01.2024. 13:32

7 jaja i 200 grama oraha ne deluje sirotinjski, možda seljački – pošto nema čokolade.