Stefan Mitić recituje osobama oštećenog sluha (Video)

LESKOVAC – Mladi leskovački pesnik Stefan Mitić odlučio je da se malo poigra rečima, doda poeziji sliku i zvuk i tako napravi nešto što do sada još nije viđeno.Ovaj mladi umetnik napravio je video spot za osobe sa oštećenim sluhom i tako ušao u istoriju kulturnog života ovog grada. 

Svoju pesmu „Drame imaju prednost“ preveo je na znakovni jezik i snimio spot u Pozorištu lutaka u Nišu. Recitovao je hrvatski Rade Šerbedžija – Zrinko Kapetanić.

“Početna ideja je bila da na tipkama pisaće mašine budu zakačeni kanapi i da kako ja udaram po tastaturi, tako se ruke devojaka koje znaju znakovni jezik pomeraju. To nismo uspeli, ali smo ipak spot uradili uz pomoć štapa i kanapa, bukvalno, i zadovoljni smo.

Danas, u vremenu kada na pesničkim večerima bude jedva desetak ljudi, okupiti deset ljudi oko poezije je sjajna stvar“ kaže ovaj mladi umetnik.U spotu su učestvovali i omladinci iz Udruženja gluvih i nagluvih iz Niša.
„Pesma „Drame imaju prednost“ je prvo pesničko delo na ovim prostorima prilagođeno licima sa oštećenim sluhom i čast mi je što sam učestvovala u njegovom stvaranju. Poezija, pozorište, srpska kinematografija i muzika su do nedavno bile potpuno nedostupne gluvom čoveku i ovaj spot predstavlja veliki korak ka njihovom uključivanju u kulturne tokove“ ističe Milica Bogdanović, iz Udruženja gluvih.
Spot za pesmu “Drame imaju prednost” je ujedno i najava Stefanove prve zbirke pesama pod nazivom “U’vatile me lutke” koja bi trebalo da bude obajvljena u septembru za izdavačku kuću ARTE stih iz Beograda.

(kraj) dum