Šta o značaju i ulozi nevladinog sektora u Pirotu kažu u najstarijom nevladinoj organizaciji Udruženju gradjana “Pirgos” i kakvo je njihovo mesto u društvenom životu grada

Stereotipi i nedovoljno afirmisana građanska svest i poverenje

Prema podacima Gradske uprave, u Pirotu ima pedesetak NVO-a koja se bave različitim oblastima. Od ‎tog broja aktivno je možda dvadesetak koje se uglavnom bave ekologijom, obrazovanjem, ‎ljudskim pravima, lokalnim razvojem, položajem nacionalnih manjina. Tu je i jedna socijalna zadruga sa različitim kategorijama stanovništva. Iz gradskog budžeta se redovno ‎izdvajaju značajna sredstva za finansiranje razvojnih projekata nevladinih ‎organizacija. Za ovu godinu planirano je oko 7,5 miliona ‎dinara a konkurs je otvoren do 30. novembra.

NVO scena u Pirotu datira gotovo dve decenije, ali se situacija od početka te ere u Pirotu do danas ‎značajno promenila. Najstarije osnovano udruženje “Pirgos”, registovano još u vreme režima Slobodana Miloševića da bi ‎branilo ljudska i politička prava pre svega. “Pirgos” radi i dalje i ima značajno mesto u društvenom životu grada.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora Milije Torodova, NVO je neizbežan činilac svakog demokratskog društva, samim tim i Pirota.

“NVO ima regulatornu ulogu, ali i inovativnu, pogotovo u onim oblastima u kojima organi vlasti nisu strateški definisali određene ciljeve neizostavne  za demokratski razvoj društva. NVO je često spona između građana i organa vlasti, omogućavajući pre svega vidljivost građana njihovih pitanja i problema u lokalnim upravama”, naglašava Todorov.

Na pitanje koji su problemi i šta ih sputava u radu, Todorov ističe da je i dalje prisutna  nedovoljno afirmisana građanska svest i poverenje.

“To je stereotipno i tradicionalno nepoverenje građana u NVO, to često sputava građane da se aktivno uključe u rad i saradnju sa NVO”, kaže Todorov.

NVO scena u Pirotu datira gotovo dve decenije, ali se situacija od početka ere u Pirotu do danas ‎značajno promenila

Prema njegovim rečima, Pirgos stimuliše i podržava direktno građansko učešće na lokalnom i regionalnom nivou kroz implementaciju projekata i inicijativa u partnerstvu sa zajednicom, organizacijama i institucijama.

“Programski pravci Pirgosa su – program razvoja građanskog društva i vladavine prava, program lokalnog ekonomskog razvoja, omladinski program, program prekogranične saradnje i  program evropskih integracija. Pirgos ima partnersku saradnju sa Gradskom upravom i drugim organizacijama, ostvaruje dobar vid saradnje sa javnim preduzećima, ustanovama i školama. Mladi su naša prioritetna grupa i često su zastupljeni i informisani o projektima i mogućnostima saradnje sa NVO”.

Od projekata koje su realizovali a spisak je poduži, naš sagovornik izdvaja. neke od značajnijih projekata.

To su, nabraja, jačanje lokalnog partnerstva, Pokreni svoju ideju i posao, Resurs centar za  izradu Nacionalne strategije za mlade, promocija etičkog kodeksa ponašanja predstavnika lokalne vlasti u Srbiji, Razvijamo Babušnicu zajedno, jačanje kapaciteta nerazvijenih OCD u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, Eko svest građana i pet ambalaža, Kampanja mladih volontera u borbi protiv divljih deponija na teritoriji Pirota,

Životna sredina – budućnost i izazovi održivog razvoja jugoistočne Srbije u partnerstvu sa građanskim udruženjem Timočki klub iz Knjaževca.

“U naše projekte su uključene nevladine organizacije, volonteri i druge ciljne grupe u skladu sa potrebama udruženja i građana”, objašnjava Todorov.

Lokalna vlast ima sluha za razvoj NVO sektora

Prema rečima pojednih predstavnika NVO, lokalna ‎vlast u Pirotu ima sluha za razvoj NVO, a dokaz za to su konkursi za projekte i šarolikost projekata ‎koji se finansiraju iz gradskog budžeta. ‎ Кada je reč o problemima sa kojima se NVO u Pirotu susreće, definitivno se kao problemi izdvajaju ‎finansiranje i održivost rada. Zbog problema sa održivošću NVO realizuje širok spektar projekata i često ‎gubi svoj identitet za šta je organizovan, te se udaljava od osnovnih ciljeva.‎

 

FOTO Arhiva Pirgos

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar