Stigla oprema za istraživanje biodiverziteta na Staroj planini

Mikroskopi, teleskopi i specijalna laboratorija, samo su deo opreme koja je predata na korišćenje Šumskom gazdinstvu Pirot za istraživanje biodiverziteta na Staroj planini, nabaljena u okviru  porgrama prekogranične saradnje “Zajedničke prekogranične inicijative za stvaranje ekološki zdravog regiona“

Reč je o savremenoj opremi za istraživanje ribolova I specijalnoj laboratoriji, zatim opremi za istraživanje biodiverziteta i opremi za istraživanje i snimanje ptica”, objašnjava Jelena Tončić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Pirota.

Oprema košta 43.771 evro i ona je samo jedna od aktivnosti u okviru projekta

Reč je o zajedničkom projektu Pirota i Montane u Bugarskoj u kome je Pirotu dodeljeno 160.000 evra

Direktor Šumskog gazdinstva Pirot Igor Petrović ističe istraživačku funkciju ove opreme. Kaže da prema podacima koje je dobio ovakve opreme na jednom mestu u ovom delu Evrope nema, osim sada u Pirotu.

Sa ovom opremom pokušaćemo da dodjemo do još većeg broja retkih i strogo zaštićenih vrsta čime se i odlikuje ovo zaštićeno područje Park prirode Stara planina. Uz pomoć Zavoda za zaštitu prirode i lokalne samouprave svu ovu opremu ćemo koristiti na ovom području i ona je jedinstvena u ovom delu Balkana”, kaže Petrović

Oprema koja će najverovatnije biti smeštena u Vizitorskom centru na Vrelu na Staroj planini predata je najkompetentnijoj instituciji koja se stara o Staroj planini, kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Jelena Tončić

Nadam se da će svu ovu opremu koristiti onako kako je predvidjeno projektom za traženje riblje mladji, potočne pastrmke, razvoj biodiverziteta i da na ovom području razvijemo lovni i ribolovni turizam. Sve ovo se potpuno uklapa u priču i nameru da Stara planina zaživi u turističkom pogledu s obzirom da imamo u Dojkincima rekteativno sportski centar”, kaže Vasić.

Deo projekta je i uredjenje dvorišta Sportsko-rekreatiuvnog centra u Dojkincima, a predvidjeno je i održavanje dvodnevnog prekograničnog foruma sa učesnicima iz gradova partnera na projektu Pirota i Montane.