Stiže novac na jug Srbije

VRANJE – Lokalne samouprave na jugu i jugozapadu Srbije mogu da računaju na donatorsku podršku Evropske unije i posle 2014, kroz nastavak Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES, najavljeno je na sastanku koji   je održan u Vranju.“ Još nemamo zvaničnu potvrdu iz Brisela, ali novi program će se nastaviti ubrzo pošto EU PROGRES završi rad u martu 2014. Kroz EU PROGRES 2 biće uloženo 20 miliona evra uz sufinansiranje lokalnih samouprava i Vlade Republike Srbije, a glavni fokus će biti rešavanje problema izbeglica i stambenog pitanja Roma, kao i priprema tehničke dokumentacije“, najavio je Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije na jedanaestom sastanku Upravnog odbora EU PROGRES.

Projektna menadžerka u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Ana Stanković potvrdila je da EU uviđa značaj nastavka finansijske podrške za jug i jugozapad Srbije, a da će EU PROGRES 2 biti finansiran iz fonda IPA 2013. „Evropska komisija pozitivno je ocenila nastavak programa, i zato je potrebno da opštine i gradovi završe započete projekte i razmišljaju o nastavku saradnje“, rekla je Stanković. I predstavnik Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju u Srbiji Petar Vasilev najavio je da je švajcarski parlament povećao donacije planirane do 2017. godine, koje će dobiti i Srbija. „Od novih bespovratnih sredstava biće finansirani projekti koji se tiču dobrog upravljanja, ekonomskog razvoja i energetske efikasnosti“, rekao je Vasilev.

Podrška koju Evropska unija,Vlade Švajcarske i Republike Srbije pružaju 25 opština južne i jugozapadne Srbije od jula 2010, putem Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES, daje vidljive rezultate: izrada Planova detaljne regulacije (PDR) za vranjsku Industrijsku zonu stvara uslove za izdavanje građevinskih dozvola. Dva investitora su već najavili otvaranje oko 3.000 radnih mesta, i investicije od  oko 30 miliona evra, rečeno je na jedanaestom sastanku Upravnog odbora EU PROGRES-a.

Tokom sastanka predstavljen je i Osmi kvartalni izveštaj Programa, za period od januara do marta 2013. EU PROGRES je ugovorio sprovođenje 201 projekata: 107 (53%) je okončano, što predstavlja povećanje od 8% u odnosu na prethodni izveštajni period; sprovođenje 42 (21%) projekata se odvija u potpunosti po planu dok 41 (20%) kasni uz male rizike.

Zahvaljujući opremi nabavljenoj putem EU PROGRES-a, između ostalog  vranjsko javno komunalno preduzeće (JKP) je tokom izgradnje vodovoda za romsko naselje Ćoška instaliralo pumpe i regulatore pritiska većeg kapaciteta čime su stvoreni preduslovi za ponovno povezivanje dva druga postojeća sekundarna ulična voda u blizini ovog romskog naselja, zahvaljujući čemu je značajno poboljšan pritisak vode i obezbeđeno redovno snabdevanje vodom dodatnih 45 domaćinstava.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije i relevantnih ministarstava, 25 opština koje učestvuju u realizaciji EU PROGRESa, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, donatori – predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske.

Pre sastanka, gradonačelnik Grada Vranja Zoran Antić i članovi Upravnog odbora EU PROGRES otvorili su službu „Sve na jednom mestu“, koja će pružati podršku investitorima i izdavati građevinske dozvole. Budžet projekta je bio 50.000 evra. „Grad Vranje sada će znatno brže rešavati zahteve za izdavanje građevinskih dozvola, što će znatno olakšati poslovanje investitora. Ovo je tek jedan među više od 20 projekata koje Vranje realizuje sa EU PROGRES-om, strateškim partnerom grada“, rekao je Antić.

„Uz podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Srbije, putem EU PROGRES-a, razvoju poslovanja u Vranju se pristupa temeljno: pripremaju se planovi detaljne regulacije za Industrijsku zonu – znate da su već dva velika investitora najavila ulaganja od oko 30 miliona evra i zapošljavanje oko 2.000 ljudi. Nabavljena je oprema za Zavod za urbanizam, podržan je biznis inkubator centar a u toku je obuka i 32 nova preduzetnika koji će imati koristi od virtuelne inkubacije“, rekao je Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije i predsedavajući Upravnog odbora EU PROGRES-a na otvaranju.

(Kraj)iva

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar