Stižu konzerve iz “Juhora” za ugrožene

NIŠ – Iz jagodinske fabrike „Juhor“ sutra će iz robnih rezervi stići  konzerve za stanovništvo pogođeno ovim zimskim nevremenom. Po 600 komada predviđeno je za Merošinu i Gadžin Han, 300 za opštinu Palilula i po 100 konzervi za Doljevac i Nišku banju. Danas je opštinama Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Niška banja i Palilula iz robnih rezervi preko opštinskih štabova podeljeno po 1500 kilograma brašna i šećera, 900 litara ulja i 600 kilograma pirinča.
Komanadnt Okružnog štaba I načelnik Nišavskog okruga dr Aleksandra Cvetković i članovi Štaba Branislav Grujić i Srđan Nikolić napominju da su opštine zadužene da prate potrebe stanovnika u hrani, energentima i mehanizaciji i da im na vreme dostave informacije.

“Tokom jučerašnjeg dana na terenu je radilo 75 mašina i situacija je u Nišavskom okrugu pod kontrolom. Nišava ne predstavlja opasnost od izlivanja a ista situacija je i sa Južnom Moravom koja je ima par kritičnih mesta pod ledom ali nije alarmantno u ovom trenutku, kazao je dr Cvetković.

U Nišavskom okrugu i dalje je najkritičnija situaicja u Svrljigu gde su snežni nameti odsekli od sveta 18 sela. Tokom dana mehanizacija je uspela da se probije do 10 sela ali su i dalje zavejana sela Mečin Do, Varoš, Palilula, Kopajkošara, Tijovac, Lozan, Donja Manojlica i Drainac. Prema rečima Žarka Damjanovića, načelnika Uprave za vanredne situacije danas su spasioci  iz sela Plužane do lekara u Svrljigu dovezli Ranka Todosijevića, teškog srčanog bolesnika.
Uspeli su i da do sela Izvor dostave lekove za hroničnog bolesnika Igora Davidovića (71).