U leskovačkoj bolnici kasni tender za nabavku proteza

Stopirane operacije kuka i kolena

Tromesečna pauza, prva u poslednjih 12 godina, može se produžiti u nedogled ukoliko se neko od učesnika tendera za nabavku veštačkih kukova i kolena bude žalio na izbor dobavjača.

U Službi ortopedije Opšte bolnice u Leskovcu pre tri meseca obustavljene su sve operacije, na koje čeka oko 500 pacijenata.

Ova pauza, prva u poslednjih 12 godina, može se produžiti u nedogled ukoliko se neko od učesnika tendera za nabavku veštačkih kukova i kolena bude žalio na izbor dobavjača.

“Komisija je krajem aprila izabrala najpovoljnije dobavljače za proteze i ukoliko se za nekoliko dana niko ne žali na tu odluku, sa operacijama ćemo početi najdalje do početka juna. Ukoliko, pak, stigne žalba, koja se rešva u Komisiji za zaštitu ponuđača, neizvesno je kada ćemo ponovo početi s operacijama”, ističe načelnik službe Zoran Anđelković.

Do zastoja u radu došlo je zbog kasno raspisanog tenedera, čiji se rok diktira u republičkim instuticjama, ali i zbog kvara burgije za koštanu zglobnu patologiju, nedavno popravljenu.

“Urgentne pacijente šaljemo u Niš, gd je takođe problem nabavka proteza, i u Beograd. Mi se nadamao da ćemo do kraja godine operisati sve pacijente s liste čekanja jer ćemo raditi po dve opercije dnevno”, kaže Anđelković.

Na leskovačkoj ortopediji godinama nije bilo liste čekanja, a ovde su zbog ažurnosti i stručnosti dolazili pacijenti iz cele Srbije.

Pored ugradnje veštačkog kuka i kolena, desetak ortopeda jedini u Srbiji obavljaju i operativni zahvat pod nazivom periacetabularne osteotomije i operacije impiđžmenta na obolelim zglobovima kuka, koji ima za cilj da produži vek trajanja prirodnog kuka.