Štrajk u bugarskoj firmi „Interlemind“

LESKOVAC – Oko 50 radnika fabrike za proizvodnju građevinskog materijala „Interlemind“, vlasnika Valentina Zaharijeva iz Bugarske, stupilo je danas u generalni štrajk zbog najave da će biti optušteno 48 od ukupno 150 radnika u toj firmi, kao tehnološki višak.

Radnici koji štrajkuju u krugu fabrike, i greju se vatrom iz bureta, rekli su da se na spisku za tehnološki višak nalaze i samohrane majke sa tri i 4 dece i mladi ljudi sa nekoliko godina radnog staža, sposobni za sve vrste poslova.

„Kako je moguće da se na spisku nalaze samo proizvodni, a ni jedan radnik iz administracije, ni iz menađžmenta fabrike, koji u poslednje 4 godine prave samo gubitke. Rukovodstvo nam je predočilo da je u 2010. godini napravljen gubitak od 230 miliona dinara, a godinu ranije 130 miliona. Da li je takvo rukovodstvo sposbno da upravlja fabrikom „ zapitao se Saša Milenković, predsednik Samostalnog sindikata i predsednik Štrajkačkog odbora.

Radnici će po godini  radnog staža dobijati minimalne otpremnine. Tako će, na primer, radnici sa tri godine radnog staža dobiti ukupno, prema tvrdnjama Milenkovicća, nešto manje od 100 evra.

U menađžmentu „Interleminda“ „juGmedia“ nije mogla da dobije komentar o najnovijem štrajku u toj fabrici, a ranije je direktorka Nađa Petrovna slične poteze obrazlagala krizom na domaćem tržištu i neradom zaposlenih.