U Pčinjskom okrugu setva ozimih strnih žita još uvek traje. Ovakvom kašnjenju jesenje setve kumovale su loše vremenske prilike koje u oktobru, zbog visokih temperatura i nedostatka padavina nisu dozvolile poljoprivrednicima da na vreme pripreme zemlju za setvu.
Otuda je do sada, prema rečima Nade Lazović Đoković, savetodavca za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, posejano više od 60 posto površina na lakom i peskovitom zemljištu, pa se samim tim očekuje da setva potraje do kraja decembra, jer dosta ratara nije uspelo da pripremi njive na težim i zbijenim zemljištima, a to praktično znači da će samo mali procenat površina ostati neposejan.
Ona ističe da je poslednju dekadu novembra i prvu nedelju decembra obeležilo promenljivo vreme sa temperaturama oko proseka za ovaj deo godine. U jutarnjim satima, pri površini zemljišta je bilo slabih do umerenih mrazeva koji nisu predstavljali veliku opasnost za tek iznikle ozime useve, gde su primenjene sve adekvatne agrotehničke mere, kao i duboko ukorenjavanje posejanih useva.
“Međutim, velike temperaturne razlike koje smo imali ovih dana, promena visokih i niskih tempertura, pa i snežnih padavina, imaće nepovoljan uticaj na useve gde je korišćena pšenica sa tavana, gde je primenjena slaba predsetvena priprema zemljišta , neadekvatna primena NPK mineralnih đubriva i ti useviće od samog starta biti u problemu”, kaže Lazović Đoković.
Zbog toga je u narednom periodu poželjan izostanak većih temperaturnih kolebnja kako bi se proces kaljenja odnosno, oslobađanja viška vode odvijao bez problema. Sa postepenim padom temperature vazduha i prelaskom u fazu kaljenja ozimi usevi će biti spremniji i otporniji na pojavu jakih mrazeva u prestojećem zimskom mirovanju do početka vegetacije.
“Pšenica mora da prođe kroz određene faze rasta i razvoja i njoj odgovara niska temperature i snežni pokrivač. Na samom početku nicanja, odgovaraju joj više temperature s obzirom na to da pšenica niče kada nakupi toplotnu sumu od 100 – 120 stepeni i sve do početka faze bokorenja odgovaraju joj više temperature. Tek nakon faze bokorenja, pšenica postaje otpornija na ekstremno hladan period”, kaže na kraju Lazović Đoković.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!