Stručnjaci poručuju: Ratari, ne palite već zaorite žetvene ostatke

Čim je julsko sunce dobrano ugrejalo polja zasejana ječmom, u vranjskom kraju kombajneri su odmah sa svojim moćnim mašinama zašli u polja kako bi što pre požnjeli sve površine pod ovom poljoprivrednom kulturom.

I dok neki ratari po obavljenoj žetvi mašinama baliraju slamu, neki od njih će ih  po ustaljenom običaju i ove godine zapaliti.

Da to nikako ne čine savetuje i Zoran Lazarov, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, koji ističe da obavezno primene meru zaoravanja strništa jer će na taj način pospešiti uništavanje korova u ranim i kasnijim fazama i ujedno poboljšati vodeni režim u zemljištu.

„Primenom ove mere u zemljištu se zadržava do dva i po puta više vlage nego inače jer tajj rastresiti sloj onemogućava isparenje postojeće iz dubljih slojeva zemljišta“, naglašava Lazarov.

On takođe podseća ratare da ovu meru mogu da iskombinuju i dodavanjem azota, u proseku sa 60 kilograma po hektaru, i na taj način pospeše proces razgradnje zaoranih zetvenih ostataka u preko potreban humus.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare