Studenti Tehnološkog fakulteta osmislili savršen doručak, bez glutena i laktoze

Na sedmom nacionalnom studentskom takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2019., tim Tehološkog fakulteta iz Leskovca osvojio je treće mesto instant ovsenom kašom Easy for Busy, sa idejom da se mlađoj poulaciji, kojoj je nametnut ubrzan tempo života, ponudi dobra zamena za lako dostupne “nezdrave” namirnice.

Takmičenje je organizovano od strane Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP, i Naučno-tehnološkog parka Beograd, i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

sdr

Ove godine na takmičenju je učestvovalo devet timova studenata sa tri Univerziteta u Srbiji.

Leskovački studentski tim je bio kombinovani i činili su ga: Petar Paunković, Anđela Kostić, Marija Andonović, Jovana Lazić, svi studenti Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i Aleksandar Đorđević sa Ekonomskog fakulteta uz mentorsko vođenje dr Ivane Karabegović i dr Bojane Danilović i svesrdnu pomoć Sandre Stamenković Stojanović i mr Zorana Kostića je na ovogodišnjem takmičenju osvojio treće mesto.

Takmičenje je održano 7. juna u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu

Na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu ističu da za to treba zahvaliti konceptu koji se već dugo godina neguje na fakultetu, a to je da se osim sticanja teorijskog znanja puno pažnje poklanja razvijanju i negovanju studentske inovativnosti, kreativnosti, proaktivnosti, kritičkog razmišljanja i timskog rada, kao i na podsticanju preduzetništva.

Ineč, ovsena kaša Easy for Busy je namenjena za doručak, kao i za laganu večeru. Može se brzo i lako spremiti u praktičnom pakovanju “za poneti” u kome se nalazi i kašika, pa je samim tim pogodna za ishranu studenata i mlađe zaposlene populacije koja vodi brz životni tempo.

Proizvod je takođe pogodan za ishranu osoba intolerantnih na gluten i laktozu, kao i osoba na vegetarijanskom režimu ishrane, i ne sadrži GMO. Osim toga, proizvod je posan, priprema se samo uz dodatak vode i meda (po ukusu) koji se takođe nalazi u pakovanju ovsene kaše.

Prilikom pripreme, po želji, može da se kombinuje sa drugim vrstama zdravih namirnica kao što su komadići suvog ili svežeg voća, orašasti plodovi, kiselo mleko ili jogurt. Svaka porcija ovsene kaše Easy for Busy oplemenjena je dodatkom probiotske kulture i prebiotika, dok je dodatak aromatičnog bilja (majčine dušice i matičnjaka) svojom diskretnom ali primamljivom aromom i visokim sadržajem bioaktivnih jedinjenja doprineo da osim što obezbeđuje potrebnu energiju ovakav obrok višestruko pozitivno deluje na zdravlje konzumenata.

Ovsena kaša Easy for Busy osmišljena je na osnovu ključnih trendova u sektoru prehrambene industrije koji favorizuju proizvode bez glutena i laktoze, kao i one sa smanjenim sadržajem masti, soli i šećera, proizvode bez brzo uzgajanih sirovina, kao i one koji su proizvedeni samo od sirovina biljnog porekla. Trend je i da su sve popularnija mala pakovanja (jedan obrok, jedna osoba), pakovanja koja se lako otvaraju, proizvodi koji se brzo pripremaju i „hrana za poneti“.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare