Studentkinja iz Niša sa 15 godina naučila da sukanim i razvlačenim korama mesi banicu

Dvadesetdvogodišnja studentkinja komunikologije Danica Tasić iz Niša našla se među 140 takmičara na nedavno održanoj manifestaciji „Dani banice“ u Beloj Palanci, gde je kupce i degustatore oduševila njenim specijalitetom od sukanih i razvlačenih kora.

Ova mlada devojka je na trećoj godini studija na Filozofskom fakultetu, a posebnu vrstu ljubavi gaji prema kuvanju i spremanju, pa je još kao devojčica naučila da pravi pitu od gotovih, kupovnih kora. Svoje umeće usavršila je već sa 15 godina, kada je samostalno počela da mesi banicu od kora koje se razvlače rukama, a ubrzo nakon toga uz pomoć jedne bake u selu i od kora koje se razvlače oklagijom.

Iako se do sada nije nadmetala u spremanju, Danica je svoje prvo takmičarsko iskustvo stekla upravo na Danima banice.

„Skoro svake godine sam posećivala tu manifestaciju i uvek mi je sve bilo zanimljivo. Obično sam šetala i isprobavala banice. Tako mi još prošle godine palo na pamet da učestvujem, ali je zbog korone sve bilo odloženo. Kada sam videla da će ove godine biti, odmah sam se prijavila”, priča ona za JuGmediu.

U početku je imala tremu jer nije poznavala nikog ko je ranije učestvovao kako bi dobila neki savet, ali je uz pozitivnu atmosferu same manifestacije uspela da savlada i taj problem.

“Svi smo međusobno pričali, šalili se, smejali.  Ni u jednom trenutku nije bilo neprijatnih momenata. Kao jedna od najmlađih takmičarki nisam očekivala pobedu, ali je druženje bilo baš lepo. Za mene je najveći uspeh taj da su ljudi kupili sve što sam spremila, neki se vraćali za još, ali i to što su skoro svi pohvalili ukus moje pite”, kaže nam ova zadovoljna takmičarka.

Za razliku od mnogih mladih, Danica uživa u spremanju, to je opušta i u tome pronalazi svoj mir. Upravo je ta ljubav podstakla da učestvuje na ovoj manifestaciji.

Prema njenim rečima, za spremanje pite je pre svega potrebna dobra volja.

“Ja sam na Danima banice spremala i pitu od razvlačenih i sukanih kora. Slana varijata je bila sa sirom”, priča i dodaje da je pored ljubavi potrebno i malo talenta.

Njena poruka mladima je da svako treba da radi ono što voli i što mu prija. Ako neko gaji ljubav prema spremanju, poručuje mu da proba i vidi kakav je osećaj biti zadovoljan ukusom hrane koju je sam stvorio.

Pratite JuGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar