Studentskom timu nagrada za najbolju tehnološku inovaciju

NIŠ  – Studentski tim Elektronskog fakulteta u Nišu koji je u okviru Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program) realizovao projekat „Raskrsnica Palilulska rampa“ proglašen je za „Najbolji studenstki tim“ u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

 Takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju 2011. godine organizovalo je Ministarstavo nauke i prosvete Republike Srbije i Republike Srpske, a studentski tim iz Niša koji je u okviru PECD programa, a pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris, izradio inovacioni bežično-informacioni sistem na Paliluli, dobio je specijalnu nagradu za najbolji studentski tim – nagradu „Dr Miroslav Despotović“.

Studentski tim pod mentorstvom prof. dr. Zorana Jovanovića čine studenti Elektronskog fakulteta u Nišu: Aleksandar Najdanović, Dušan Todorović, Miloš Andonović, Miodrag Golubović i Valentino Nikolić. Tim je nagrađen i novčanim fondom od 100 hiljada dinara.

„Zaista smo jako zadovoljni, jer je naš timski, volonterski rad i inovacija koju smo sa mentorima, a uz podršku PECD programa i kompanije Philip Morris, napravili na Elektronskom fakultetu i postavili na Paliluli 1. juna 2011. godine, pre svega zaživela i počela da se koristi na samoj raskrsnici. Pored koristi za građane koje naš sistem pruža, ova nagrada je još jedno ogromno priznanje za naš tim i služiće nam kao podstrek za dalji rad“, rekao je koordinator PECD projekta „Raskrsnica Palilulksa rampa“ Valentino Nikolić.

Bežični sistem informacione signalizacije predstavlja prvi ovakav sistem u Nišu.
Na Paliluslkoj rampi i okolnim raskrsnicama postavljeni su displeji koji prikazuju vreme preostalo do paljenja crvenog i zelenog svetla na semaforima, displeji za prikaz vremena prolaska vozova kroz raskrsnicu, kao i govorni automati koji olakšavaju prelaz ulica slepim i slabovidim osobama. Sve uređaje su izradili studenti sa mentorima u Laboratoriji na Elektronskom fakultetu.