Sumnjiv bankrot rudnika Grot ?!

Vranje – Privredni sud u Leskovcu doneo je rešenje o bankrotu rudnika olova i cinka „Grot“ iz Krive Feje kod Vranja, uz obrazloženje da trenutni vlasnik jagodinska  firma „Trend kompani“, nije ispunila plan reorganizacije. Odluka privrednog suda revoltirala je radnike koji su se obratili državnim institucijama i zatražili od njih pomoć , jer će nakon pravosnažnosti ove odluke 294 zaposlenih ostati bez posla.

Nije nam jasno zbog čega jedna ekonomski zdrava firma koja nije gubitaš i koja posluje uspešno , mora da bankrotira i da se oko 300 zaposlenih nađe na ulici. Nama su plate  isplaćivane , dobrinosi na vreme uplaćivani i zarade se u proseku kreću oko 40 000 dinara što je za uslove na jugu Srbije odlična zarada „- kaže Miodrag Stojković iz sindikata Nezavisnost.

Odluka privrednog suda zatekla je sve zaposlene , koji su odlučili da od svih nadležnih u zemlji zatraže da se bankrot  preispita. Njihov zahtev došao je i do skupštinskog odbora republičkog parlamenta za predstavke i predloge, koji su nakon razmatranja zahteva obišli rudnik Grot i najavili da će slučaj izneti pred odbornike jer postoji niz sumnji da nije sve urađeno po zakonu.

Na zahtev sindikata preuzeli smo izvesne mere kako bi se ova odluka preispitala , jer brojne činjenice govore da nešto nije u redu. Radnici sa kojima smo razgovarali se ne žale,u Grotu očekuju da će poslovnu godinu završiti sa profitom od oko 80 miliona dinara . Na nama je da obavestimo javno tužilaštvo i nadležne organe i da na javnom slušanju u skupštini Srbije iznesemo problem. Lično smatram da su radnici u pravu i da će završnu reč dati Visoki savet sudstva“kaže narodni poslanik Saša Dujović , predsednik odbora za predstavke i predloge u republičkom parlamentu. 

U Agenciji za privatizaciju potvrdili su nam da su upoznati sa time da je Privredni sud u Leskovcu doneo rešenje o bankrotu rudnika navodeći da je Agencija i ranije upozoravala da „Trend kompani“ ne ispunjava obaveze iz plana restrukturiranja. Stečaj u rudniku Grot uveden je 2005 . godine  na predlog „Trend kompanije“, tadašnjeg  najvećeg poverioca rudnika. Godinu dana kasnije predložen je plan reorganizacije, kako bi se namirili poverioci, a rudniku obezbedio opstanak i nesmetan rad. U privrednom sudu u Leskovcu smatraju da taj plan nije ispoštovan. Sudbina rudnika i oko 300 zaposlenih u njemu ostaje neizvesna, mada prema „čaršijskim“ pričama rudnik „Grot“ bi mogao  da preuzme „Farmakom“, koji je preuzeo većinu sličnih rudnika u Srbiji.