VRANJE – Na teritoriji Pčinjskog okruga organskom proizvodnjom bavi se 22 gazdinstva od kojih najveći deo poljoprivrednih gazdinstvava,bavi se stočarskom proizvodnjom dok je organska proizvodnja u voćarskoj proizvodnji relativno malo zastupljena.
„Poljoprivredni proizvođači koji planiraju da se bave organskom proizvodnjom moraju znati da period konverzije počinje od dana zaključenja ugovora sa sertifikacionom kućom od kada počinju da se primenjuju metode organske biljne proizvodnje. Konverzija je ustvari period prilagođavanja i prelaska parcela i proizvođača iz konvencionalne proizvodnje u organsku. Konverzija za ratarske kulture traje 2, a za voćarske 3 godine, ukoliko inspektor sertifikacione kuće ne odredi drugačije,“objašnjava Suzana Jerkić dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva.
Ukoliko su u zasadu korišćeni pesticidi parcela se može uključiti u organsku proizvodnju nakon isteka perioda od 3 godine.To je upravo taj period u kojem je proizvođač dužan po zakonu da iz upotrebe izbaci veštačka đubriva, pesticide i počne da primenjuje organska đubriva stajnjak, kompost, treset, glisnjak, zelenišno đubrenje, osoka ,kao i hemijsku zaštitu na bazi bio preparata.
(Kraj)iva
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!