Kako se približava slava Sveta Trijerarha domaćice iz Vranja, koje su u vreme svinjokolja u zamrzivačima ostavile meso i kosti za spremanje pihtija, sve češće prebiraju po njima kako bi unapred znale koju količinu sada mogu da naprave. One koje su ih unapred rasporedile učinile su tako da poslednje zalihe upotrebe za ovo kuvanje jer znaju da će ubrzo uslediti lepše vreme koje će im svaki pokušaj pravljenja pihtija učiniti nemogućim.
Tako se nekada radilo i u porodici Svetislava Đorđevića koji i danas pravi pihtije na način na koji je to radila njegova majka. Za razliku od nje, on svinjske kolenice, butkice, špic rebra i drugo za spremanje ovog tradicionalnog vranjskog specijaliteta kupuje u mesari. Dan pre kuvanja zakisne ih u vruću vodu kako bi mogao da ih dobro opere i sa njih skine miris dima koji su sa sobom ponele iz pušnice, a koji može da pokvari ukus pihtija.
“Uz ovo meso obavezno stavim i teleću kost da pihtije budu što ukusnije. Obično stavim i svinjske uši i rep, ali ove godine sam to izostavio jer nisam imao vremena da ih tražim po mesarama”, priča nam Svetislav i ističe da neko u ovo meso zna da stavi i slaninu kako bi ovaj delikates učinio masnijim.
Naš sagovornik pihtije kuva na rešou, na ujednačenoj temperturi, od šest do sedam sati, a po potrebi i duže da se svo meso podjednako dobro skuva. Povremeno dodaje i vodu kako bi mogao da nalije sve tanjire koje je planirao da napuni.
“U meso tokom kuvanja stavim i malo više soli zato što volimo da nam pihtije budu slanije. Dok se kuvaju u posebnu činiju po potrebi oljuštim i istucam beli luk kojim začinim pihtije prilikom nalivanja tanjira”, objašnjava Svetislav.
Navodi da su pihtije najbolje kada u njima ima više mesa. Zato kada meso bude skuvano dobro usitni ga i lepo složi na dno tanjira. Vodu koja ostane u loncu procedi sa ciljem da je odvoji od sitnih koštica i njome potom nalije tanjire sa mesom začinjene belim lukom.
“Neko u njih potom stavi biber, alevu papriku i peršun u želji da pihtije učini još ukusnijim. Retko kada od ovoga nešto dodam jer smatram da su pihtije lepe i bez ovih začina”, tvrdi Svetislav.
Kada kuva pihtije, on se potrudi da u lonac stavi meso za 25 tanjira. Jedan deo pokloni rođenom bratu, a preostale pihtije pojede sa svojom porodicom, ali i komšijama kada mu dođu i to uz vruću rakiju i kiseli kupus koji je najukusniji kada se prelije vrelim zejtinom i odozgo stavi ljuta i slatka aleva paprika.
“Pihtije se uvek jedu pre ručka i večere uz sir, kupus, turšiju, krastavac, ljute papričice”, poručuje na kraju Svetislav.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!