Povodom obeležavanja Svetskog dana hrane Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom je u saradnji sa Crvenim krstom i ZZJZ organizovao tribinu u vranjskoj Srednjoj poljoprivredno – veterinarskoj školi „Stevan Sinđelić“ pod sloganom „Pravilna ishrana –dostupna i pristupačna svima”.
Ovom tribinom se, prema rečima doktora Dragana Pešića načelnika Centra za prevenciju, ukazalo ne samo na značaj pravilne ishrane kao jedne od najvažnijih preventivnih mera za očuvanje i unapređenje zdravlja, već i da se intenziviraju aktivnosti na postizanju cilja održivog razvoja i smanjenja gladi u svetu.
U ovom trenutku slika savremenog sveta je takva da nikada nije bilo u isto vreme toliko gojaznih sa jedne strane i toliko siromašnih i gladnih sa druge strane, pa otuda od posledica gojaznosti u svetu umire 3,4 miliona ljudi, a 2,6 miliona dece godišnje umire od posledica neuhranjenosti.
„U našoj zemlji zbog nepoštovanja principa pravilne ishrane 54 posto odraslog stanovništva ima problem sa viškom kilograma, dok je 23 posto odraslih i 13 posto dece gojazno. Posebno zabrinjava činjenica da gojaznost u dečjem uzrastu i u periodu adolescencije za tri do pet puta povećava rizik za pojavu neke od masovnih hroničnih bolesti pre 65 godine života“, ističe Pešić.
On je takođe naglasio da će Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom intenzivirati zdravstveno promotivne aktivnosti sa ciljem da skrene pažnju pre svega školskoj omladini da poštuju osnovne principe pravilne ishrane.
Poseban akcenat, dodaje Pešić, stavlja se na racionalnost koja podrazumeva da sa hranom unesemo onoliko energije i hranljivih materija koliko nam je potrebno i to što smo uneli potrošimo kroz redovnu fizičku aktivnost.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!