Nakon što su prošle nedelje u rumunskom gradu Brašov na takmičenju kuvara jugoistočne Evrope osvojili neverovatnih 17 zlatnih, 6 srebrnih i 2 bronzane medalje, mladim kuvarima Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu je jedan od najcenjenijih svetskih kuvara obećao da će u oktobru posetiti Leskovac i otkriti im tajne Michelin kuhinje, najprestižnije i najekskluzivnije u svetksim džet set krugovima.
Naime, leskovački kuvari su imali čast da spremaju gala večeru za 300 gostiju koju je vodio Gio Ge Dina, vrhunski svetski kuvar, šef sa Michelinovom zvezdicom, koji trenutno radi u Dubajiu, Egiptu i Katru.
„Samo je kotizacija za ovu večeru iznosila 120 evra po osobi, pa vam je možda približno jasna težina cele priče. On nam je jako zahvalan na pomoći i posetiće našu školu, održati master treninge našim učenicima, a za najbolje studente, koji su u završnim godinama, omogućiće praksu u restoranima u kojima on radi, a koji imaju i po tri Michelin zvezdice“, kaže nam vođa tima i njihov profesor gastronomije Momčilo Conić.
Michelinov inspektor ocenjuje restorane tako što u tajnosti poseti restoran i prati sve što se dešava
Michelin vodič je jedan od najpopularnijih u svetu i smatra se da je to najcjenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visoke kvalitete. Michelin zvezde dobijaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvezde samo ocenjuju ono što je servirano, ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova.
Restoran može osvojiti jednu do tri zvezdice, ovisno o mnoštvu uslova koje mora ispuniti kako bi uopšte ušao u ekskluzivni uski krug tako rangiranih restorana. S jednom zvjezdicom ulazite u zlatnu selekciju Michelina, među 2.247 najboljih restorana sveta. Sa dve zvjezdice, već ste u društvu 389 najboljih, a s tri ste svrstani u sam vrh, među 85 najboljih svetskih restorana.
Leskovački kuvari su sa ovog takmičenja doneli i priznanje najboljeg juniorskog tima.
„Takmičili smo se u svim kategorijama i spremali jela od ribe, piletine, imali smo i nacionalni tim sa tradicionalnom hranom, roštiljali smo, naravno, i restoranski dezert“, nabraja nam Momčilo Conić.
On se posebno zahvaljuje i kuvaru Jovici Đurđeviću iz Despotovca i Nebojši Mitroviću koji radi za veliku hotelsku grupaciju u Štokholmu, koji su bili deo leskovačkog tima, i deo su uspeha naših sve cenjenijih i svetski poznatih kuvara.
Dragan Marinković
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Веома сам поносна на вас и ѕбог вас! Све честитке…