До скора је била велика заблуда да је свињска маст штетна за наш организам. Данас људи имају сасвим друго мишљење када је у питању права свињска маст. Која је то права свињска маст? То је маст топљена од свиње која је храњена искључиво орагнском храном. Свака друга маст је нездрава.
Органска свињска маст може да послужи као храна и лек, а ја бих овде нешто о некада традиционалном српском калоричном и здравом оброку, којег се сећа моја, па и мало млађе генерације.
На једно парче интегралног хлеба које садржи доста витамина “Б“ и биљних влакна, намазати танки премаз органске свињске масти. Таква свињска маст садржи витамина А, Д, Е, К који су растворени у маст и имају велику улогу у метаболичке процесе у нашем организму. Затим преко свињске масти, ставимо нерафинисану морску со, која је извор природних минерала. И наравно преко масти и сo, затим по целој површини поспемо алеву паприку, сушену на наш традиционални начин. Таква паприка садржи доста витамина Ц.
Препоручује се да овакав калорични оброк чешће употребљавате у зимском периоду. Избегавајте лети.
Чиста свињска маст се користи као лек или се у врелу растопљену маст стављају лековите биљке и тако се праве мелеми.
Такође је доказано да свињска маст чисти крвне судове, док рафинирани зејтин од сунцокрета ствара масне наслаге на крвним судовима.
За овакву тврдњу даћу вам један пример: На једној тканини направите мрље од свињске маст и од рафинираног зејтина. После прања тканине, мрља од свињске масти нестаје , док од зејтина остаје .Тако се рафинирани зејтин понаша и у нашем организму.
Сасвим је друга прича када је у питању нерафинирани, хладно цеђени зејтин од сунцокрета. Он је изузетно здрав и треба га користити.
Радиолог Иван Милошевић.
ФОТО: Сајт опуштено
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Имам за дотичног радиолога, питања:
1. која је то органска храна?
2. који је то интегрални хлеб?
3. Да ли се свака маст, триглицерид, потпуно идентично понаша у процесу метаболизма(Крепсов циклус), или не?
Имам утисак, дај Боже да се варам, да се је г. радиолог посвађао са биохемијом!
Odakle nam „mast topljena od svinje koja je hranjena isključivo organskom hranom“?
Poštovani Profesore Dobrila Bida,
radio sam klasican alergo test i kazu da nisam alergican. Medjutim imam curenje iz nosa, zacepljenje i unutrasnja sluznica mi je uvecana u desnoj strani nosa. Probana je terapija sa Nixarom i sprej Nasonex i simptomi su se smanjili ,medjutim cim prekinem sa terapijom simptomi se vracaju. Jedan Vas kolega, dr ajvarologije, mi je preporucio da se ta sluznica ukloni i da ce se problem resiti 80%. Sve to me muci konstantno zadnje tri godine. Molim vas za vase strucno misljenje.
PS
Da li se paprika peče s drškom ili bez i da li se ispečena paprika ajvarka ispira?
Vaso
Dr.Novak Vukoje u N.Sadu..ukucaj i nadji coveka i prosetaj…jedan od 5 u svetu koji to resava efikasno!
Поштовање свима који су послали коментар. Аутор сам овог текста и желим да уопштено дам одговор, јер због ограниченог броја речи нисам у могућности да дам опширне одговоре. Који је циљ овог мог текста? Најновија светска научна истраживања су доказала да органска маст ако је употребљавамо у малим количинама, здраво делује на наш организам. Још један доказ су предходне генерације које су искључиво
конзумирале свињсу маст.Чак је здравија од рафинираног зејтина од сунцокрета. Сам састав чисте свињске масти , нам је доказ колико је она хранљива. Како наћи чисту свињску маст или савременим језиком , органску свињску маст? Свиња која је храњена искључиво природном храном а не товљена концентратом са додатком адитива . Таква свињска маст је природна и здрава је за наш организам. Чисту, домаћу маст можете наћи у продавницама са назнаком или код домаћина на селу, јер ако се свиње чувају само за домаћу употребу у већини случајева се хране природном храном.О осталим детаљима можете да још једном детаљније да прочитате текст. Хвала Вам лепо.
Одговор ЛЕПОМ БРКИ. Хвала Вам на постављеном питању. Већ сам одговорио у општем коменару. Још једном може се наћи у продавницама меса са назнаком или у приватним сеоским домаћинствима за личну употребу, где су свињу хранили природном храном. Није баш јефтино да се свиња тови концентратом.Такође није баш препоручљиво да се превише конзумира индустријска свињска маст, која садржи доста адитива, антибиотика и вештачких витамина. С поштовањем, сам аутор овог текста.
Поштовани Професоре ДОБРИЛА, БИДА, ЗВАНА ДОПЧЕ. Имам велико поштовање према Вама, због звања и знања. Текст који је објављен у листу JUGMEDIA и који сам лично Ја као аутор, је написан за широки аудиторијум,тј. много више за обичан народ. И зато сам се служио народним језиком, сваком разумљивим. Јер обичном човеку нису битни биохемијски процеси, јер их неће разумети. Њему су битне обичне информације, да ли је здрава или штетна свињска маст, када се унесе у организму и објаснити на обичним примерима. На питања : 1. која је то органска храна? и 2.која је то органска храна? , не желим да Вам одговарам јер на та питања и обичан човек зна да одговори.Сувишно је даље коментарисати. Осталу стручну терминологију и стручнија објашњења као што су : Крепсов циклус_ циклус лимунске киселине, засићене и незасићене масти, триглецириди и холестерол су две врсте липида,тј масти. Овакву терминологију оставимо за стручне конгресе и не судите на основу написаног текста за јавност да сам се ја како ви рекосте “ПОСВАЂАО СА БИОХЕМИЈОМ“, поштовани и уважени професоре.
@Vasa
Ja Vam gospodine Vaso ne mogu pomoci. Ali, moze taj prodesor dr ajvarologije. Kako? Samo posedite malo na njegov Crveni Ban i sva Vasa zacepljenja bice resena! On, profeser, takve kao Vi, vrlo brzo leci i u isto vreme, dok ste na njegovom Crvenom Banu, uci kako se paprika pece, sa ili bez drske. Pozdrav Vasi
“LEK ZA VASU“- vrlo neumesan i podsmešljiv komentar i predlog. Dotičnu osobu, o kojoj sam komentarisao i koja vidim sve zna, postaviću mu jedno pitanje: Kako se riba čisti, da li od repa ili od glave.? Da se ne muči i ne razmišlja mnogo, kaza ču mu odgovor: Može od repa ili od glave, važno da je riba čista. Oprostite molim Vas.