Tarana na đuvečku zakon u Natašinoj kuhinji

Vranjska tarana, domaća testenina, se u porodici Nataše Ljubić iz Gornjeg Neradovca kod Vranja, mesi decenijama unazad, a recept se prenosi sa kolena na koleno. Nekada se tarana u njihovom domaćinstvu mesila isključivo u avgustu mesecu. I tada bi u njihovom dvorišitu na drvenim stočićima zaigrale sukaljke pod veštim rukama domaćica koje bi došle da pomognu komšinici u započetom poslu.

Vodile bi računa da svaku koru omese tanko kao papir, kako bi se što pre osušila na suncu. Posle završenog posla sve zajedno bi sele da popiju po fildžan kafe Divke i onako u poverenju, jedna drugoj, prepričaju najnovije događaje iz sela.

Nataša više ne praktikuje da taranu mesi samo u avgustu mesecu. Ona je za svoje potrebe, prijatelje i rođake mesi tokom cele godine. Testo za taranu napravi od 2,5 kilograma brašna, 15 jaja od domaćih koka koje slobodno šetaju po njihovom dvorištu, kisele vode i soli po ukusu.

“Za testo uvek koristim najbolje brašno koje imam. Ne koristim jaja sa farme jer sa njima ne mogu kod kora da dobijem zalatno žutu boju. Kad tarana nije žuta, onda je neukusna i trud je uzaludan. Pre nego što testo krenem da razvlačim dobro ga umesim. Kada ono počne da pucketa pod prstima i kada ga pretvorim u loptast oblik to znači da je ono spremno za razvlačenje”, priča Nataša.

Kuvana tarana je, prema tvrdnji starih Vranjanaca, najbolja kada igra u tanjiru. Nataša to dobro zna i uvek se potrudi da umesi baš takvo testo. U njemu je prestala da stavlja mleko i na taj način je modifikovala porodični recept. Pre nego krene sa razvlačenjem kora celokupno testo podeli na male loptice. Koliko loptica napravi toliko i kora dobije. Kada je lepo vreme razvučene kore suši u dvorištu na belom čaršafu, a kada je loše vreme suši ih u prostoriji koju zagreva.

Nataša se ponosi svojom proizvedenom taranom. Njen kvalitet obično oceni kada naprvi taranu na đuvečku, neprevaziđeni vranjski specijalitet.

Kada taranu spremi na svoj način cela kuća zamiriše. A kada đuveč postavi na sto u vreme ručka, obično svi zaćute opčinjeni njenim mirisom i izgledom.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar