POMOĆNI TRENER ALBANSKOG SUPERLIGAŠA „PARTIZANI“

U Tirani mirno živi i igra dobar fudbal

Marko Jovanović (31) iz Vranja, već iskusni fudbalski trener, pre mesec i po dana potpisao je jednogodišnji ugovor sa FK Partizani iz Tirane koji je jedan od dva najbolja kluba u Albaniji i trenutno najtrofejniji klub u Super ligi.

Jovanović iza sebe ima bogato iskustvo, kako igračko, tako i trenersko

Počeo je da radi statistiku i analitiku, a zahvaljujući njegovim podacima dobro su funkcionisali klubovi poput novosadske Vojvodine, kao i dugi niz godina Radnik iz Surdulice, a jedno vreme je radio i u Kini. Bio je pomoćni trener u albanskom superligašu Luftetari iz Đirokastre, koji slovi za jednog od najorganizovanijih klubova u Albaniji, kao i pomoćni trener u Kukešiju, prošlogodišnjem šampionu zemlje.

FK Partizani, priča ponosno Marko za Jugmediu, nalazi se na šestom mestu u Super ligi.

Igre i ciljevi kluba u prvom delu prvenstva nisu bili na nivou, pa je Mark Julijano bivši igrač Juventusa, dobio otkaz na mesto šefa stručnog štaba, a njega je zamenio Albanac Sulejman Starova čiji sam asistent“, kaže Marko koji obavlja treninge zajedno sa glavnim trenerom, sa akcentom na fizičkoj spremi.

Vrši analizu i strategiju igre, ukazuje na propuste. I, kako kaže, tako u krug.

Sada nastavljamo sa takmičarskim utakmicama i nadamo se dobrim rezultatima i igrama, kao i ostvarivanju zacrtanih ciljeva kluba, a to je plasman u Ligu Evrope. Klub je prošle godine doveo za direktora Italijana Lućiana Mođija koji je obeležio epohu u Juventusu iz Torina i koji rukovodi trenutno klubom“, ističe Marko.

U Albaniji je već izgradio reputaciju dobrog trenera svojim dosadašnjim radom i rezultatima.

Nikakvih problema nisam imao do sada. Zaista me poštuju i prijatno se osećam ovde. Najviše vremena provodim sa kondicionim trenerom, Italijanom Koradom Sakoneom, koji je pre Partizanija radio 10 godina u Napoliju. To je čovek od koga mnogo učim, koji je sarađivao sa trenerima kao što su Benitez, Manzani…“, objašnjava Marko i dodaje da je zadovoljan kada je reč o finansijama koje su višestruko veće nego u Srbiji.

Kvalitet fudbala u Albaniji je, objašnjava, na istom nivou kao i kod nas.

S tim što su oni u mnogo većem usponu. Liga je skraćena na deset klubova, igra se po četvorokružnom sistemu. To znači da se četiri ekipe bore za titulu prvaka, ostali za opstanak u ligi. Nema nameštanja, sve je regularno. Dodatan kvalitet daju treneri i fudbaleri sa strane“, kaže Marko.

Sa igračima i rukovodstvom kluba komunicira uglavnom na engleskom jeziku.

U Albaniji boravim dve godine, ali nisam savladao njihov jezik. Tirana je, inače, lep grad i pristojan za život. Oko 30.000 Srba trenutno živi i radi ovde. Posebno mi je drago što se klubu nedavno pridružio i Milan Ćulum, moj bivši igrač Radnika iz Surdulice“, kaže naš sagovornik čiji su ciljevi trenutno vezani samo za FK Partizani i želja da naredne godine proba da osvoji titulu sa tom ekipom.

Albanija je, kaže, država u usponu sa velikim ulaganjem u turizam i prelepim primorjem.

Mnogo Italijana živi ovde, tako da su Albanci poprimili njihov stil oblačenja i ponašanja. Pojedini gradovi na primorju gotovo su identični italijanskim gradovima“, zaključuje Marko.

PROFIL

 

Ime i prezime: Marko Jovanović

Datum i mesto rođenja: 23. mart 1987. godina, Vranje

Obrazovanje: Završena Sportska akademija

Trenersko zvanje: UEFINA B i A licenca

Igračka karijera: OFK Soko (Vranje), FK Dinamo (Vranje), FK Mladi Obilić (Beograd)

Trenerska karijera: OFK Vranje, Instant fudbal (Moskva) – trener analitičar za klub Rubin iz Kazanja, FK Vojvodina (Novi Sad) – trener analitičar, Škola fudbala „Milan“ Vranje – trener, FK Dinamo Vranje –pomoćni trener i trener pionira, FK Radnik (Surdulica) – pomoćni trener, Hu Hun (Šangaj, Kina) – glavni trener, Luftetari (Djirokastra, Albanija, super liga) – pomoćni trener, FK Kukeši (prvak Albanije 2016. godine) – pomoćni trener.