U Trgovištu dupliran broj sklopljenih brakova

TRGOVIŠTE – U Trgovištu, najsiromašnijoj opštini u Srbiji, prošle godine sklopljeno je 32 braka, što je za 15 više nego u 2010. godini. U tim godinama razvedena su samo po dva braka, ali je broj novorođenih beba u 2011. (27) skoro prepolovljen u odnosu na 2010. godinu kada je na svet došla 41 beba, potvrđeno je danas agenciji „juGmedia“.

Šef matične službe u ovoj opštini Jovica Trajković ocenio je da je do povećanog broja zaključenih brakova došlo zbog mnogobrojnih opštisnkih subvencija.

„Prema odluci lokalne samouprave, svaka osoba koja sklopi brak dobija po 10 hiljada dinara, ne plaća se taksa za venčanje, a ne plaća se ni izlazak matičara na teren, pa se tako dešava da ponekad prepašačimo i po 15 kilometara do udaljenih sela da bi venčali par, i to ništa ne naplatimo“, ispričao je Trajković.

Opština Trgovište, prema njegovim navodima, svaku porodilju nagrađuje sa po 300 evra, u dinarskoj protivvrednosti,  a tu je i opštinski materinski dodatak od 10 hiljada dinara.

„Prema broju zaključenih brakova očekujemo da natalitet naglo poraste, ali naša su očekivanja da će doći i do većeg broja venčanja u 2012. godini“, dodao je šef matične službe u Trgovištu.

(Kraj)