Trud zakon u pčelarskoj proizvodnji

Uprkos tome što je moderna tehnologija ponudila pčelarima i elektronske uređaje za imirivanje pčela, oni se i dalje ne odriču dobrog starog bukovog truda koji vekovima koriste u ove svrhe.

Da je to tako imali smo prilike da se uverimo i na nedavno održanom Trećem pčelarskom sajmu Jugoistočnog Balkana u Vranju. Dobar broj pčelara koji su došli na sajam svratili su i do štanda svog kolege pčelara iz Surdulice Mihajla Dimitrijevića da kupe trud.

On se i ove godine potrudio da im ponudi kvalitetnu robu. Ovo i ne treba da čudi, jer je trud koji je s mukom prikupio u bukovoj šumi iznad rodne Surdulice brižljivo osušio i čuvao na sigurno mesto do prodaje.

“Kvalitetan trud se dobija posle dobrog kuvanja u kazanu. Tu i ne treba primenjivati neku posebnu tehniku. Bitno je da se usitni na male komade, ubaci u kazan sa vodom i pusti da ključa. Komadi truda se posle toga izvade i rasporede da se dobro osuše. Tako osušen trud može da stoji nekoliko godina i otporan je na crvotočinu”, ispričao nam je Mihajlo.

Ovaj pčelar koji ima 50 pčelinjih društava dodaje i to da je trud najbolji za zadimljavanje pčela i da ne postoji bolje sredstvo za ovu namenu.

“Bukov trud je najbolji. Sporo gori i ne iritira pčele i ne kontaminira med”, kaže Mihajlo.

Trud se nekada koristio za potpaljivanje vatre. Najviše su ga koristili pušači koji su u tabakeri, osim duvana i papirića, imali komad truda i kresivo. Međutim, sa pojavom prvih šibica upotreba truda je naglo smanjena i njega danas još jedino koriste pčelari.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare