Stare sumnje izvučene iz fioke

Tužilaštvo sumnjiči Antića za utaju poreza, a on preti Strazburom

Protiv bivšeg gradonačelnika Vranja i šefa vranjskih socijalista Zorana Antića podnet je optužni predlog za krivično delo utaja poreza od 377.000 dinara, potvrdila je Milica Petković , vršilac funkcije Osnovnog javnog tužioca.

Ovaj slučaj odnosi se na krivičnu prijavu iz  2011. godinu, koju je podnela Policijska uprava u Vranju, dok je Zoran Antić obavljao funkciju predsednika Sportskog saveza Vranje.

Antić je u nameri da delimično izbegne plaćanje poreza po odbitku, dao nalog da se sa tekućeg računa Sportskog saveza raznim fizičkim licima, igračima i trenerima, koji nisu u radnom odnosu kod isplatioca Sportskog saveza,  izvrši neto isplata, a za potrebe FK “Dinamo”, pri čemu nije dao nalog da se istovremeno sa isplatom neto iznosa obračunaju plate poreza na dohodak i druge prihode u ukupnom iznosu od 377.000 dinara”, navodi se u optužnici Osnovnog javnog tužilaštva koja je pre dva meseca upućena Osnovnom sudu.

Antić tvrdi da ročište još uvek nije zakazano, a da ga je o slučaju usmeno izvestio njegov advokat u decembru prethodne godine.

“Taj iznos je razlika u kamati od ukupno uplaćenog poreza tog momenta kada je stigao izveštaj Poreske uprave. Nemam nikakvu zvaničnu informaciju iz tužilaštva i suda, a od podizanja optužnog predloga prošlo je tačno dva meseca”,   kaže Antić.

Šef vranjskih socijalista sa svoje strane navdi da proces traje od početka 2011. godine koji se radi po krivičnoj prijavi za dela iz 2009. odnosno 2010 godine. On ovaj slučaj tumači kao meru laganog pritiska, jer su kako kaže, dela zastarela.

To je stvar domena funkcionisanja tužilaštva i suda. Predložili su neku uslovnu kaznu ali se mi sa tim nismo složili, a borićemo se do Strazbura”, naglašava Antić.

Inače, iz Osnovnog javnog tužilaštva potvrđuju i da je 6. oktobra prošle godine, od strane Gradskog pravobranioca grada Vranja, podneta krivična prijava protiv nepoznatih izvršilaca, odgovornog lica korisnika i izvršioca budžetskih sredstava grada Vranja, zbog krivičnog dela nenamensko korišćenje budžetskih sredstava.

Milan Zdravković