U Marininom dvorištu krčka ajvar i u oktobru od paprike vrovinje (recept)

Ukusan ajvar pravi se i u Vranju

Kad god Marina Kostić iz Donjeg Neradovca kod Vranja u svom dvorištu podloži kube za pečenje paprike ajvarke oko njega se odmah sjate komšinice da joj pomognu. Otuda ovaj uigran tim, koga standardno čine šest žena, za tili čas ispeče i oljušti i do četrdeset kilograma paprike u jednom danu.Sutradan kada se tokom noći ocedi paprika posao oko prženja ajvara na sebe preuzima Marina.

Ovako velike količine samlevene paprike ona prži u omanjem kazanu koga obično postavi na mestu gde će biti zaštićena i od kiše i od sunca. Tek kada to uradi usledi višesatni ritual prženja na ulju ovog poznatog vranjskog specijaliteta uz neprestano mešanje. Marini i tada dođe neka komšinica da joj pomogne, kada uz dobru kafu zajedno nastave da paze na ajvar. Dok to rade one međusobno razmenjuju svoja višegodišnja iskustva u spremanju ovog specijaliteta.

Marina je tokom proteklih godina u tome postala pravi majstor tako da joj se mnoge žene obraćaju sa ponudom da im uz određenu nadoknadu napravi ajvar za zimnicu. Tako je bilo i ove godine. Ona je prihvatila sve ponude od svojih standardnih mušterija uprkos tome što se ove godine, zbog dobre cene paprike, pravljenje ajvara za druge nije isplatilo.

Napravila je Marina ajvar i za svoju porodicu. U njenom podrumu su se i ove godne našli razni specijaliteti od paprike i paradajza koje sa suprugom Srđanom sama proizvodi.Ona se, ovih dana, sprema da svoju porodicu počasti i cepkanim ajvarom. Kaže da je on još ukusniji od običnog koga tokom zime na trpezi imaju svi Vranjnaci.

Recept

„Za ovaj ajvar obično upotrebim papriku „vrovinju“ koju poslednju oberem u bašti. Ona je po pravilu najslađa jer raste u drugačijim temperaturnim uslovima od one koja prva stigne za branje. Kada je uberem i lepo operem ispečem i oljuštim ostavim je da se tokom noći ocedi. Ujutru je iscepkam i stavim u kazan da se prži. Celokupnu masu pržim na vrelom ulju u koju obično dodam vinsko sirće i so po ukusu. Negde pred kraj prženja, a to je kada se ajvar odvaja od kašike kojom se meša, dodam na sredini malo sitno seckanog belog luka i prelijem celokupnu masu vrelim zejtinom. Zejtin sipam preko luka sa ciljem da neutrališem njegovu jačinu kako nam ne bi stvarao problem u stomaku. Kada se sve to još jednom sjedini sipam vreo ajvar u tegle i umotam u ćebe da odstoje tokom noći“, otkriva Marina za juGmediu svoj recept ukusnog ajavara.

Ona se nada da će joj prilikom spremanja i ovog ajvara pomoći komšinice koje će ona počastiti kačamakom koji će im spremiti u kazanu po tradicionalnom receptu.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar