U Medveđi 120 poljoprivrednika dobilo 5 miliona dinara

U sali Kulturnog centra opštine Medveđa danas je potpisano 120 ugovora u vrednosti od 5 miliona dinara sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava za povraćaj sredstva uloženih u podsticanje poljoprivrede i ruralnog razvoja ove opštine.

Ugovore je uručio predsednik ove opštine Nebojša Arsić, koji je tom prilikom istakao da je smanjenjem maksimalnog iznosa povraćaja po gazdinstvu, postignut veći broj isplaćenih zahteva, s tim što su oko 90% zahteva za povraćaj, ispod maksimalno određenog iznosa.

“Gledalo se i da se ne odstupi od pravila, tako da svi koji su podneli zahteve, biće isplaćeni i biti podjednako sagledani. Prednost je naravno data gazdinstvima koja do sada nisu konkurisala za neku od mera podsticaja, a trudili smo se da izađemo u susret i ostalima koji su ulagali u svoju poljoprivrednu proizvodnju. i u narednom periodu trudićemo se da podstičemo poljoprivredu u većim iznosima jer je to jedna od prioritetnih grana privrede na teritoriji naše opštine“, izjavio je Arsić.

Za meru investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava povraćaj uloženih sredstva vrši se za nabavku sadnog materijala, nabavku grla stoke, mehanizacije i opreme za navodnjavanje, u ukupnom iznosu od 8.750.000 dinara, a  za ovu meru su već utrošena sredstva i konkurs je zatvoren.

Sredstva u iznosu od 750.000 dinara koja su odvojena za meru veštačkog osemenjavanja krava i junica, opredeljena su, konkurs je u toku i vrši se prijem zahteva.

Ugovori koji su podeljeni su deo mera investiranja u fizička sredstva po programu za podsticanje razvoja poljoprivredne politike i ruralnog razvoja naše opštine po budžetu za ovu godinu.

Ove godine uvedena je i nova mera kreditne podrške, gde opština plaća celokupni iznos kamate za poljoprivredne kredite, a za ovu meru izdvojeno je 500 hiljada dinara.

Konkurs je još uvek otvoren i traje do 1. novembra.