U Natašinom podrumu trideset vrsta zimnice čeka svoje mušterije

Otakako je krenula pandemija korona virusa, a potom i rat u Ukrajini naši građani se sve više odlučuju za kupovinu hrane od malih proizvođača kako bi svojim porodicama obezbedili zdravu hranu. Takve pozive imala je i Nataša Ljubić iz Gornjeg Neradovca, kod Vranja.

Naime, njeni poznanici i prijatelji obraćali su joj se sa molbom da kod nje kupiju poljoprivredne proizvode. Uverivši se u kvalitet hrane koju ona proizvodi na svom imanju mnogi su nastavili saradnju sa njom, a pred svaku jesen molili su da i njima napravi ajvar i još po nešto od slane i slatke zimnice koju sprema na tradicionalan način.

Otuda je ona i ove godine u vreme spremanja ajvara imala pune ruke posla. Toliko ga je bilo da bukvalno svoju ogormnu šerpu nije skidala sa šporeta. U njoj je stigla da napravi i ljuti i slatki pindžur, razne vrste džema, slatka i sokova. Uspela je da napuni i sve svoje tegle raznovrsnom turšijom i salatama koje je spremila po starim porodičnim receptima od povrća koga proizvodi na organski način na svom imanju.

„Ove godine se na policama mog podruma našlo trideset vrsta zimnice. Bilo je poruždbina za još, ali nisam prihvatila zato što više nisam bila u mogućnosti da napravim“, priča Nataša.

Ona ističe da je zbog nestašice šećera većini htela da otkaže porudžbine, ali da se to ipak nije desilo zato što su se mušterije same potrudile da pronađu šećer, kupe i dopreme na njenu kućnu adresu.

U pravljenju slatke zimnice Nataša posebno uživa i kreće da je pravi onog trenutka kada jagode stignu za branje. Nikada ne preskoči da napravi i sok od zove koji je vrlo ukusan i koji ljudskom organizmu veoma prija u vreme velikih vrućina. Prvi put ove godine pravila je sok od krušaka iz svog voćnjaka koji joj je odlično ispao. Dogodine će najverovatnije napraviti i od maline koje je zasadila na svojoj njivi, a koje treba da rode svoje prve plodove.

Iako zimnicu pravi po već proverenim receptima Nataša se uvek potrudi da svoje mušterije obraduje nekim novim specijalitetom. Ove godine ponudila im je somborke u paradajz sosu. Paradajz je ove godine odlično rodio u njenoj bašti tako da nije brinula da li će ga biti dovoljno za spremanje somborki na ovaj način.

“Moram da priznam da se ovaj recept brzo sprema iako paradajz treba da se pre dvadesetominutnog  kuvanja sa šećerom, sirećetom, uljem, biberom i solju, oljušti. Čim se ova masa sjedini u nju odmah obarim somborke, a kada to uradim u sos dodam nekoliko čena belog luka, celerovog lista i peršuna i njime prelijem ovu prapiku koju sam prethodno poređala u tegle”, priča Nataša.

Kada na kraju sezone završi sa spremanjem zimnice ona temeljito očisti podrum i poređa tegle kako bi tačno znala gde joj šta stoji. Svoje tegle ume da ukrasi i vunenim prostirkama izatkanim na razboju koje ambijent u kome čuva zimnicu čini još lepšim.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare