U niškom zatvoru proizvodnja od „igle do lokomotive“

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu počele su ovih dana pripreme za gradnju novog prijemnog odeljenja površine 3.200 metara kvadratnih i vrednosti oko dva miliona evra.

Niš – Do pre tri godine stanje u niškom zatvoru podsećalo je na stanje u propalim državnim firmama – račun je bio blokadi, dug zavoda iznosio je milion evra, plate za osudjenike kasnile su 14 meseci.

Kazneno-popravni zavod u Nišu, danas je, ustanova koja ostvaruje prihode i u kojoj se proizvodi maltene sve od „igle do lokomotive“.
„Imali smo u 2015. godini preko 2.000 svinja, preko 50 grla krupne stoke, 10.000 tovnih pilića, oko 2.000 koka nosilja i 400.000 komada jaja. Proizvodnja mleka povećana je na 500 litara dnevno, a sa novih 40 junica, povećaćemo je na 1.000 litara dnevno“, kaže za upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović.

On ističe da osudjenici obradjuju trenutno oko 300 hektara zemlje, od kojih 1,5 hektara pod plastenicima i staklenicima.
„U staklenicima i plastenicima, i na otvorenom, proizveli smo prošle godine oko 200 tona povrća, 300 tona kabaste i 300 tona zrnaste hrane za ishranu stoke“, ističe Grbović.

Upravnik niškog zavoda sa ponosom naglašava da ova ustanova proizvodi sve što je potrebno za ishranu osudjenika, a značajne količine hrane prodaje na tržištu.
„Osudjenici i sada usred zime jedu zelenu salatu i mladi luk iz plastenika. Kuhinja ima kompeltnu zimnicu, izmedju ostalog i 40 tona kiselog kupusa“, govori Grbović.

Osim hrane, dodaje Grbović, osudjenici proizvode i odeću i nameštaj.
„Prošle godine u odeljenju konfekcije napravljeno je više od 7.000 pari radnih odela i osudjeničkih uniformi, 1.600 kompleta posteljina, 3.000 jastuka, više stotina peškira i zaštitnih prsluka. Napravljeno je i 350 kreveta za osudjenike i 3.000 dušeka“, ističe Grbović.
Konstrukcije za plastenike, stražarske kućice, vrata, parkovski mobilijar, boksovi za tov stoke, kuhinjski elementi i košnice za pčele, samo su deo proizvoda koje osudjenici izradjuj za potrebe niškog zavoda i po narudžbini drugih firmi.

Grbović ističe da maltene ne postoji proizvod koji osudjenici ne mogu da proizvedu u stolarskoj radionici, a pravi raritet predstavljaju grbovi izrezbareni u drvetu i šahovski kompleti sa izrezbarenim figurama.
„Ti proizvodi završavaju uglavnom kao poklon visokim stranim zvaničnicima. Engleska kraljica dobila je kao poklon grb koji je ovde izrezbaren, a parijarh Irinej dobio je izrezbareni štap“, podseća Grbović.

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu počele su ovih dana pripreme za gradnju novog prijemnog odeljenja površine 3.200 metara kvadratnih i vrednosti oko dva miliona evra.
Prema Grbovićevim rečima u niškom zavodu toku je rekonstrukcija pogona u koji će biti preseljene štamparija i konfekcija, a u protekle dve godine kompletno su renovirana i dva paviljona, crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog , teretana i motel na Malom Jastrepcu, otvorena je vulkanizerska radnja.

Načelnik Službe za obuku i upošljavanje niškog Kazneno-popravnog zavoda Valentina Krstić kaže da je najsvetlija tačka zavoda pozitivna energija osudjenika i njihova želja da se uključe u posao.
„Osudjenici nam se svakodnevno javljaju sa idejama šta bi mogli da rade.
Prema njenim rečima, pre uključivanja u odredjeni posao osudjena lica obavezno prodju obuku i dobiju sertifikat da su stručno obučena. Obuka je uglavnom za zanimanja koja su tražena na tržištu rada -poput zavarivača, stolara, metalostrugara, pekara, kako bi nakon odsluženja zatvorske kazne mogli da se zaposle .

(Kraj)Mia