NIŠ – Bratislav Stojanović (48) iz Niša imao je na upravo završenom šampionatu gastronoma jedan od najzapaženijih štandova, a pri tom se nije takmičio u kuvanju.
Učestvovao je na šampionatu kako bi posetiocima mogao da pokaže šta se sve uz pomoć samo jednog oštrog noža može napraviti od voća i povrća.
On je jedan od malobrojnih majstora karvinga, veštine rezbarenja voća i povrća.
„Karving zahteva ljubav, strpljenje i oštar nož. Rezbarenje lujbenice i dinje traje obično dva do tri sata, a rezbarenje drugog voća i nekih složenih figura može da potraje četiri, pet sati“, kaže Bratislav koji je po struci mašinski tehničar.
On ističe da sva hrana može da se pojede uz mnogo veći osmeh ako je lepo pripremljena.
„Naročito deca mnogo bolje jedu voće i povrće kada je izrezbareno. Kada od rotkvice napravite ružu, a od tikvice leptira, oni sve to u slast pojedu i traže još“, ističe Bratislav.
Karving je za Bratislava samo hobi, tako da se noža, voća i povrća lati najčešće za „savoju dušu“. Rado izadje i u susret prijateljima koji mu zatraže da poneku figuru izrezbari za dečije rodjendane ili druga porodična slavlja.
Bratislav ističe da je karving u Srbiji veština koja tek ide ka profesionalizmu, dok na Tajlandu postoje akademije na kojima se ljudi obučavaju.
„Karving je i nastao na Tajlandu pre oko 600 godina. Tajlandski vladar želeo je nešto specijalno za venčanje i njegovi podanici izrezbarili su voće u cvetove i njime napunili čamac u kome su se mladenci prevozili“, podvlači Bratislav.
Biljana Ljubisavljević
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!