Od ranijeg velikog broja proizvođača krompira u Pečenjevcu kod Leskovca, po čemu je ovo selo bilo poznato i u Jugolsaviji, danas je taj broj znatno smanjen i jedva dostiže do 20 domaćinstava. Proizvodnjom krompira bavilo se naime, više od polovine domaćinstava i proizvodilo nakvalitetniji krompir.
Razlog tome, kako za JuGmediu kaže povrtar Petar Cvetanović, jeste što mladi ne žele da se bave poljoprivredom, ali i to što su proizvodnja i uzgoj skupi, a rod i cena nepredvidivi.
„Ulaganja su velika, hemija je skupa, ne isplati se, ljudi izbegavaju da ga proizvode, jer ne žele da stvaraju dodatne gubitke. Takođe, mladi ne žele da se muče i da se bave poljoprivredom, već idu u grad da žive ili rade po fabrikama i trgovini“, objašnjava osamdesetčetvorogodišnji Cvetanović.
On se priseća da je pre 40-50 godina, dok je bio u najvećoj snazi, proizvodio do 50 tona krompira, prodavao ga otkupljivačima, koji su ga dalje plasirali po celog Jugoslaviji, dok danas količinu koju on proizvede dostiže do 10 tona, ali s obzirom na njegove godine, Cvetanović je izuzetno zadovoljan.
„Krompir koji imam dajem nakupcima, cena ove godine je solidna i kreće se od 60 do 80 dinara. Zadovoljan sam i prinosom, kada svedem računicu mislim da sam dobro prošao“, kaže on.
Dodaje da je potražnja za domaćim krompirom u ovim trenucima povećana, jer se na tržištu pojavio i uvozni iz Holandije, pa ga tako kupci na leskovačkim pijacama mogu pronaći za oko 100 dinara po kilogramu.
„Sadim i rane i kasne sorte i crvene i bele. Pretežno na mojoj njivi su one rane, koje stižu na proleće. Njih uzimamo zbog temperature, jer je jug Srbije karakterističan po višim temperaturama i gledamo da što zasadimo kako bismo izvukli maksimum iz krompira“, zaključuje naš sagovornik.
Cvetanović konstatuje da u današnje vreme samo od proizvodnje krompira ne može da se živi, jer su cene ostalih životnih namirnica i hrane visoke, ali ako se pored ove biljke uključi i gajenje drugih povrtarskih i voćnih proizvoda, onda se može solidno živeti.
Ovaj penzioner, inače metalostrugar po zanimanju, i ove godine, kao i ranijih, svoje dragoceno povrće u koje ulaže svoju energiju, vreme i novac, predstavio je na „Krompirijadi“, osamnaestoj po redu, koja se tradicionalno održava u selu Pečenjevce.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!