Projekcija  filma o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom u Vranju

Ugrožene žene s invaliditetom

Kako bi ostvarile svoja seksualna prava i očuvale reproduktivno zdravlje – žene sa invaliditetom se susreću sa nizom barijera i izazova, počevši od arhitektonski nepristupačnih zdravstvenih ustanova, preko uskraćivanja seksualnog obrazovanja i nepristupačnih informacija, pa do ukorenjenih stereotipa o invalidnosti, konstatuje se u saopštenju Odbora za ljudska prava iz Vranja.

Iako nekoliko međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima obavezuje državu da preduzme korake za promociju seksualnih i reproduktivnih prava žena sa invaliditetom, ženama s invaliditetom kontinuirano se uskraćuju informacije o seksualnosti, seksualnom zdravlju i reproduktivnim pravima, a usluge zdravstvene zaštite ostaju nepristupačne. O ovim pitanjima i preprekama danas smo razgovarali I u Vranju.

Odbor za ljudska prava Vranje, u partnerstvu Organizacije za podršku ženama sa invaliditetom … IZ KRUGA VOJVODINE i u saradnji sa Udruženjem obolelih od multiple skleroze, realizovao je i prikazao film o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom i poteškoćama sa kojima se one susreću u Vranju prilikom ostvarivanja svog osnovnog ljudskog prava – prava na zdravlje. Film je deo projekta “Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava” koji organizacija … IZ KRUGA VOJVODINE realizuje uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA, sprovodi se u pet opština u Srbiji: Kragujevac, Raška, Temerin, Užice, Vranje, a traje od aprila do novembra 2020. godine.

Projekat se realizuje sa ciljem da se poveća kapacitet za pružanje usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama sa invaliditetom jer je unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja ključ ostvarivanja održivog razvoja, zdravlja i blagostanja.

Film je prikazan u sredu, 23. septembra 2020. sa početkom u 12:00 časova, u Vranju, a projekciji je prisustvovalo oko 30 predstavnika lokalne samouprave i užeg rukovodstva grada Vranja – zamenica gradonačelnika Vranja, članovi Gradskog veća, odbornici,  predstavnici  zravstvenih službi,  državnih institucija – Osnovni sud, Centar za socijalni rad i lokalna udurženja osoba sa invaliditetom, uz poštovanje svih mera zdravstvene zaštite od korona virusa. Mediji su u velikom broju izveštavali o ovom važnom dogadjaju za sve žene sa invaliditetom Vranja.

Nakon emitovanja filma prisutnima su se obratile: Suzana Antić Ristić ispred Odbora za ljudska prava Vranje, zamenica gradonačelnika Zorica Jović i sekretar Udruženja obolelih od multiple skleroze Gordana Stojanović. (Fotografija br.3)

Pandemija korona virusa, kao pretnja celokupnom zdravstvenom sistemu, zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja stavlja pod dodatni pritisak, jer je pristup postojećim uslugama podrške i zdravstvene zaštite dodatno ograničen. Ali, svako ima pravo na pouzdane informacije i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kako u doba krize, tako i nakon nje, poručeno je sa debate u Vranju.

Emitovanje filma je pokrenulo diskusiju o tome kako unaprediti pristup zdravstvenim pregledima u Domu zdravlja Vranje i u službi za ginekologiju i akušerstvo opšte bolnice Vranje, pre svega u uslovima pandemije COVID – 19.

Predstavnice žena sa invaliditetom su istakle problem nekoršćenja postojećeg hidrauličnog stola za ginekološke preglede žena sa invaliditetom, koji se u uslovima korona virusa nalazi u crvenoj zoni. Na debati je rečeno da po proceni u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta, a da žene čine 90% članova Udurženja obolelih od multiple skleroze.

Ohrabruje spremnost prisutnih donosioca odluka na preduzimanju konkretnih mera za rešavanje iznetih problema i prepreka, što potvrđuje i najavljeno potpisivanje Protokola sa udurženjima i Zdravstvenim centrom Vranje za organizovani bezbedni ginekološki pregled i pregled dojke žena u uslovima korona virusa, kao i spremnost užeg rukovodstva grada Vranja na poboljšanju usluge “Pomoć u kući” na zahtev osoba sa invaliditetom.

U cilju unapredjenja seksualnih prava i očuvanja reproduktivnog zdravlja žene sa invaliditetom u Vranju, dogovoreno je da realizatori projekta i prvi saradnici gradonačelnika dostave urgeniciju Ministarstvu zdravlja RS za brže montiranje lifta u krugu ZC Vranje namenjenog osobama sa invaliditetom.

U toku debate neminovno se razgovaralo i o nepristupačnosti drugih institucija u gradu (Gradska uprava, Osnovni sud, Policijska uprava, Centar za socijalni rad) i o rešavanju tih prepreka u narednom period. Vremenski rok nije preciziran, zbog specifičnosti pojedinih zgrada I prolongiranja pojedinih projekata kao posledice Pandemije COVID-19.

Debata je doprinela da zdravlju žena, pre svega ranjive kategorije žena sa invaliditetom u budućem period lokalna zajednica poklanja više pažnje I naročito u uslovima korona virusa kreira važne promene koje, makar bile I male, mogu u velikoj meri unaprediti reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare