„Ukusi juga“ i priče o vinu, zimnici, kolačima i lekovitom bilju

Turistička organizacija opštine Vlasotince organizovala je treći po redu festival hrane i pića „Ukusi juga“.

U spomen-parku na Starom groblju 20 proizvođača je dobilo priliku da ponudi svoje proizvode, a u prostorijama lovačkog udruženja održane su radionice i prezentacije, gde se u ime Turističke organizacije opštine Vlasotince obratila se Olivera Cvetković, koja je objasnila motive za organizovanje ovakve manifestacije.

„Pored kreiranja zanimljivog  turističkog sadržaja i promocije gastro ponude juga Srbije, cilj festivala hrane i pića „Ukusi juga“ je da promoviše i podstakne male proizvođače i pomogne im da na što bolji način plasiraju svoje proizvode, dođu do novih ideja i kontakata. Ranijih smo imali do 50 izlagača u zatvorenom prostoru, ali ove godine samo 20 izlagača na otvorenom baš zbog epidemiološke situacije“, objasnila je Olivera Cvetković.

Posetici su imali priliku da probaju i kupe raznovrsne tradicionalne proizvode: zimnica, domaće vino, domaći kolači, lekovito bilje, proizvodi od meda i pečuraka… Za najmlađe posetioce organizovano je druženje i slikanje sa ponijem kojeg je dovezlo Udruženje Zoo planet iz Niša.

„Ukusi juga“ su otvoreni radionicom za dekorisanje slavskog kolača, koju je vodila Ivana Krainčanić, višestruko nagrađivana učesnica brojnih domaćih i međunarodnih gastronomskih takmičenja. Zatim je o vinu i načinu njegove pripreme pričao Novica Đokić iz Kozara, vinar koji nastavlja tradiciju svojih predaka, sa ljubavlju gaji vinovu lozu i proizvodi vino Kozarački dukat.

Zimnica, proces pravljenja i načini prodaje, tema je o kojoj je govorio Milan Petković, vlasnik preduzeća Black grass, koje je višestruko nagrađivano sa širokim plasmanom robe, a između ostalog za leskovački ajvar.

„Ukusi juga“ su otvoreni radionicom za dekorisanje slavskog kolača, koju je vodila Ivana Krainčanić, višestruko nagrađivana učesnica brojnih domaćih i međunarodnih gastronomskih takmičenja. Zatim je o vinu i načinu njegove pripreme pričao je Novica Đokić iz Kozara, vinar koji nastavlja tradiciju svojih predaka, sa ljubavlju gaji vinovu lozu i proizvodi vino Kozarački dukat.

Zimnica, proces pravljenja i načini prodaje, tema je o kojoj je govorio Milan Petković, vlasnik preduzeća Black grass, koje je višestruko nagrađivano sa širokim plasmanom robe, a između ostalog za leskovački ajvar.

Predavanje na temu lekovitog bilja održao je Stojan Mitić poznati sakupljač bilja iz Surdulice. Stojan je još kao dečak naučio od svog ujaka kako da prepoznaje  lekovito bilje kao i kako da ga bere i suši, a vremenom je i stekao sertifikat na Institutu „Josif Pančić“. Specijalni gost festivala je preduzeće Adonis d.o.o. iz Sokobanje, koji se bavi otkupom, preradom, pakovanjem i prodajom lekovitog bilja i čajeva, a za posetioce festivala su obezbedili besplatan kuvani čaj.

Na kraju, receptima naših baka posebno se bavila Jasmina Mitrović Milčić, koja je osnivač Udruženja „Svetionik“, a ona za ovu priliku je promovisala svoj novi kuvar na lokalnom dijalektu.

This slideshow requires JavaScript.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar