Unapređenje bezbednosti žena kroz primenu Rezolucije 1325 na lokalnom nivou

Rezolucija 1325 je jedna od najvažnijih Rezolucija Ujedinjenih Nacija. Više od 60 zemalja sveta sprovodi akcioni plan za njenu primenu. Ključni razlog za primenu Rezolucije je to što je znatan broj žena u Srbiji izložen diskriminaciji i raznim vidovima pretnji po ličnu bezbednost.

Do sada je unapređena saradnja svih organa državne uprave kao i saradnja organa državne uprave sa organizacijana civilnig društva na primeni Rezolucije1325. Znatno je poboljšana i slika žena u sektoru bezbednosti. Međutim, do sada je vladina politika bila ograničena na nacionalni nivo tako da još uvek nema dovoljno vidljivih promena u svakodnevnom životu žena i muškaraca u lokalnim zajednicama.

Novim akcionim planom predviđa se unapređenje bezbednosti žena na lokalnom nivou, veća uloga žena u oružanim snagama i policiji, u štabovima za vanredne situacije, u savetima za bezbednost i drugim telima u lokalnoj zajednici.

Za projekat „ Podizanje svesti u vezi sa sprovođenjem Rezolucije 1325 u Jablaničkom okrugu“, Udruženje Žene za mir sa sedištem u Leskovcu, dobilo je podršku od  Misije OEBS u Srbiji, jula 2019. godine.

Svrha projekta, koji traje od 1. jula do 10. decembra 2019., je da doprinese podizanju svesti lokalnih aktera o Rezoluciji 1325 , poveća bezbednost i sigurnost žena u Jablaničkom okrugu  i da promoviše koncept ljudske bezbednosti, čiji je fokus na bezbednosti građana i građanki kao pojedinaca i pojedinki, uključivanjem većeg broja žena u Savetima za bezbednost grada Leskovca i Vlasotinca, kao i Odborima za rodnu ravnopravnost.

Fokus projekta „Podizanje svesti u vezi sa sprovođenjem Rezolucije 1325 u Jablaničkom okrugu”  je na bezbednosti žena.

U okviru projekta predvidjeni su sastanci i drugi oblici javnog zagovaranja u cilju podsticanja lokalnih aktera na teritoriji Jablaničkog okruga, tačnije grada Leskovca i opštine Vlasotince da primene Rezoluciju na lokalnom nivou.

Istina je da je procenat žena   u gradskim i opštinskim skupštinama oko 30%, međutim kada je reč o opštinskim većima, žene su zastupljene u manjem procentu. U Jablaničkom okrugu žene ne učestvuju dovoljno u donošenju odluka. Nema dovoljno žena na mestima upravljanja. Od ukupno 15 članova Lokalnog saveta bezbednosti u Leskovcu samo su 3 žene. Slična je situacija i u opštini Vlasotince. Od ukupno 14 članova Lokalnog saveta bezbednosti u Vlasotincu, samo je jedna žena.

Naš utisak je da lokalni donosioci odluka nisu dovoljno informisani i senzibilisani u vezi sa mogućnostima za implementaciju Rezolucije 1325. Srbija je usvojila drugi NAP 1325 u 2017. godini, a dokument se fokusira na lokalizaciji NAP-a kroz jačanje i povećanje učešća žena u svim segmentima političkog i javnog života. Pored podizanja svesti o NAP-u, potrebno je organizovati sastanke i seminare za organe lokalne uprave i relevantne institucije koje se bave pitanjima bezbednosti  žena i djevojčica na lokalnom nivou i predstaviti predstavnicima  ovih institucija nadležnosti lokalne samouprave koje se odnose na implementaciju Rezolucije 1325.

Žene se u svim sferama i u svim segmentima života susreću sa nevidljivim preprekama koje ometaju njihovo napredovanje i potpuno uživanje ljudskih prava. Predrasude i stereotipi u odnosu na  uloge žena samo zato što su se rodile kao žene široko su rasprostranjeni.

Iskustvo dugogodišnjeg rada sa ženama, koje ima Organizacija Žene za mir, pokazalo je da žene i muškarci imaju drugačije percepcije bezbednosti i sigurnosti. Za razliku od koncepta bezbednosti, koji u fokus stavlja državu, teritoriju i naciju i resurse za njihovu odbranu i očuvanje (vojsku, policiju i druge represivne mehanizme), koji je karakterističan za većinu muškaraca, koncept ljudske ili humane bezbednosti koju promoviše Rezolucija 1325 u centar stavlja pojedinku i pojedinca, gradjanku ili gradjanina i njihovu dobrobit i prava.

Srbija je potpisala sva važna međunarodna dokumenta koja garantuju ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i CEDOW Konvenciju koja traži od država potpisnica da u svoje politike uvedu i primene principe rodne ravnopravnosti. Projekat “ Podizanje svesti u vezi sa sprovođenjem Rezolucije 1325 u Jablaničkom okrugu “ u skladu je sa međunarodnim i domaćim zakonskim okvirom koji reguliše ljudska prava žena i rodnu ravnopravnost.

Grad Leskovac je  potpisao  Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Opština Vlasotince ima Savet za bezbednost i telo za rodnu ravnopravnost koji trenutno ne funkcionišu zbog novog reizbora članstva.

Naš cilj je da povećamo  broj žena koje učestvuju u lokalnim savetima za bezbednost i u donošenju odluka u vezi sa svim  sigurnosnim pitanjima vezanim za implementaciju  UNSCR 1325 – Žene, mir i bezbednost  na lokalnom nivou.

Ovaj projekat obuhvatiće sastanke sa članovima Saveta za bezbednostr grada Leskovca kao i sa članovima Odbora za rodnu ravipravnost u Leskovcu i Vlasotincu. Na kraju projekta imaćemo zajednički seminar  sa lokalnim akterima o važnisti i primeni rezolucije 1325 sa ciljem da podstaknemo  lokalne uprave da primenjuju rezoluciju 1325 u vezi sa bezbednošću žena.

Projekat se realizuje u saradnji sa SOS telefonom za žene i decu- Vlasotince, na teritoriji Leskovca i Vlasotinca.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar