Uspomena na niške pravednike

NIŠ – Postavka “Uspomena na Jelenu Glavaški” posle izlaganja u holu najstarije niške škole “Učitelj Tasa” biće preseljena u neku od istorijskih ustanova u gradu.  Jelena je jedna od četiri Nišlija koji  su nosioci povelje „Pravednik među narodima“ tako da na Zidu pravednika u Jerusalemu  pored njenog stoje I imena Vere Anđelković,  Zore Stojadinović Budžić i Mike Aradžija.

Učiteljica Jelena Glavaški tokom Drugog svetkog rata skrivala je jevrejsku devojčicu Ženi Lebl koja je u Nišu živela sa lažnim imenom Jovanka Lazić. Jelenu su zbog učešća u NOP streljali 1994.godine na Bubnju dok je Ženi uspela da preživi. Živela je u Izraelu I postala je poznata spisateljica koja nije zaboravila na porodičnu prijateljicu I njenu žrtvu.

Učiteljica Milena Mladenović koja je zajedno sa Jasminom Gebo iz Jevrejske zajednice autor postavke kazala je da se ideja za organizovanje izložbe nastala je posle pohađanja internacionalne škole o Holokaustu u Izraelu.

“ Ono što je nama bitno, to je da iskoristimo metode o kojima smo tamo učili i da kroz očuvanje lokalne istorije vratimo prave ljudske vrednosti. Ovim želimo i da podsetimo na neke naše zaboravljene heroje, rekla je ona I dodala  da su zahvaljujući ljudima iz Narodnog muzeja i Niške jevrejske zajednice izložbu pripremile za desetak dana.

U Nišu će tokom vikenda biti organizovan i susret učesnika internacionalne škole o Holokaustu i ljudi iz muzeja „Yad Vashem“.

 

(kraj)