Uvedena vanredna situacija zbog mogućih poplava

LESKOVAC – Štab za vanredne situacije Leskovca proglasio je danas vanrednu situaciju na području grada zbog opasnosti od poplava usled topljenja snežnog pokrivača, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Leskovca Slobodana Kocića.

U saopštenju se navodi da je reč o predostrožnoj meri radi zaštite ljudi i inmovine, te da je formiran i stručno operativni tim koji će identifikovati i pratiti eventualna klizišta.

Dodaje se da su sve reke i vodotoci ispod, ili na nivou višegodišnjeg proseka, ali da se strahuje od bujičnih potoka.

Štab je ocenio da je najkritičnija situacija na Tulovksoj reci, koja ima veliki sliv sa planine Kukavica, gde je trenutna visina snega 142 centimetara.

Svim nadležnim službama i preduzećima je naloženo da preduzmu preventivne mere i radnje koje će povećati propusni moć ovog planinskog bujičnog potoka, posebno u delu kroz naseljena mesta.

Na najvećem delu trase tog potoka biće, navedeno je, očišćeno i uklonjeno rastinje i otklonjenje prepreke i čepovi koji su se formirali uz propuste i mostove.

Štab će uvesti neprekidni nadzor, pa ukoliko dođe do izlivanja Tulovske reke, višak vode će se kanalisati u kanal Bara putem delimičnim obaranjem obaloutvrde i na taj način sprčiti da dođe do plavljenja polja i prigradskih naselja Bobište i Ančiki.

Ta naselja sa okolinom su za 7 godina četiri puta plavljena viškom vode iz Tulovske reke.

Istovremeno, Leskovčani su zamoljeni da očiste delove odvodnih kanala pored svojih kuća.

(Kraj)