Uz druženje, smeh i savete koje su dobili od žena “svarili najbolji gra”

Jučerašnjem danu koji je osvanuo bez kiše najviše su se obradovali učesnici manifestacije „Varimo gra“ koja je po sunčanom vremenu održana u Bujanovačkoj banji, a koju su znalački organizovali ekipa „Dangube“ i članovi Mesne zajednice Rakovac.

Organizatori ove kulinarske manifestacije su već u ranim jutarnjim satima bili ispred banje da dočekaju najavljene 23 takmičarske ekipe i pomognu im da naprave ognjište za kotliće, bezbedne za okolinu. Odahnuli su tek kada je ispod svakog kotlića zapicketala vatra i u njima počeo da se „vari gra“.

I dok su glavni kuvari u ekipama brinuli da vatra ispod kotlića bude ravnomerna ostali članovi su, na pristojnoj udaljenosti, ispod razgranatih stabala lipe, postavili stolove i klupe na kojima se gotovo za tili čas pored neophodnih namirnica za „varenje gra“ našao bogati mezetluk začinjen banjskom vodom, sokovima i domaćom šljivovicom.

A pre nego što je žiri dao znak da takmičenje može da počne svi oni su odenuli majce sa nazivima svojih ekipa kako bi bili prepozantljivi za svoje navijače.

Čim su to uradili svaka ekipa je ozbiljno prionula na kuvanje ovog jela jer su svi podjednako želeli da se domognu jednog od prva tri mesta. Dugačkim drvenim kašikama mešali su pasulj da ne zagori i u tom kuvanju određivali trenutak kada će da dodaju sitno iseckanu slaninu, suvo svinjsko meso, rebarca ili kolenicu, ispečenu suvu papriku i još po neki tajni začin koji će njihov gra učiniti neodoljivim za članove žirija koji odlučuje o pobedniku.

Svoj način u „Varenje gra“ demonstrirao je i Zoran Bardić iz Severne Republike Makedonije, inače član Udruženja za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u ovoj zemlji. On kaže da ovo jelo uvek pravi od pasulja zvanog tetovac zato što je veoma ukusan i brzo se kuva.

„Ovaj način spremanja pasulja ne mogu zamisliti bez nekoliko suvih paprika i svinjskih rebarca, lovorovog lista, nane i vegete. Kada se rebarca i paprike tokom kuvanja lepo sjedine sa pasuljem treba pripremiti zapršku koja će ovo jelo učiniti savršenim.“, kaže Bardić. Dok je poslovao oko kotlića ovaj čovek je svojim sunarodnicima ispričao kako se njegovo udruženje bori da očuva kulturno istorijsko nasleđe srpskog naroda u Severnoj Republici Makedoniji posle raspada Titove Jugoslavije.

O aktivnostima svog udruženja obavestio je i narodnog poslanika iz Bujanovca, Nenada Mitrovića, kome je poklonio knjigu profesora dokora Bore Ristića „Pobuda III“, a koja govori o očuvanju srpskih obeležja na Bregalnici.

Od žene naučio da vari gra

Rad takmičarskih ekipa na ovom jelu pažljivo su pratili svi prisutni na ovoj manifestaciji, koji su se posebno zadržali pored starinskih kotlića koja su nekada krasila ognjišta njihovih dedova i baka. Dobar deo njih zastao je i pored kotlića ekipe „Dangube“ oko koga je neprestano poslovao Zvonko Stojilković. Iako pretrpan poslom on je nekima sa zadovoljstvom ispričao kako je od žene naučio da „vari gra“ i kako ga sa zadovoljstvom sprema na takmičenjima gde ima priliku da to i pokaže. Sa znatiželjnim posmatračima je podelio i neke cake u spremanju ovog jela, a na njihovo pitanje da li danas očekuje neku nagradu, on je kroz širok osmeh odgovorio da je njemu najbitnije da se ljudi dobro druže i uživaju u ovoj manifestaciji.

A svi oni koji su toga dana došli u Bujanovačku banju uživali su i u spremanju šampinjona na skari i pečenju razvlačene banice ispod sača koje su za posetioce ove manifestacije demonstrirali članovi ekipe „Dangube“ Slobodan Milkić i Ivan Stefanović.

Slobodan je specijalno za ovu priliku šampinjone brao na padinama sela Samoljice, a Ivan razvukao banicu. Kada su majstori ovih zanata ispekli ova jela svi koji su bili u njihovoj blizini poželeli su da okuse bar jedan zalogaj. Nisu mogli da stignu do drugog jer se istog momenta sve pojelo.

U takvom raspoloženju okupljeni narod je dočekao proglašenje pobednika ovog takmičenja.

Žiri je posle dugog većanja odlučio da ove godine pobednikom proglasi gra koga je svarila ekipa Veterinarske stanice iz Bujanovca, drugo mesto je pripalo Gurmanskom sokačetu iz Vranja, a treće vatrogascima iz Bujanovca.

Oduševljeni što su osvojili prvo mesto pobednička ekipa je gotovo u glas saopštila da su na manifestaciju došli radi druženja i da nisu očekivali nagradu. Njihov glavni kuvar Miodrag je istakao da su za njega svi pobednici koji su došli da se takmiče u spremanju ovog tradicionalnog jela juga Srbije, ali da je ove godine njegova ekipa imala najviše sreće.

Posle proglašenja pobednika za sve prisutine je priređen bogat kulturno umetnički program. Posebnu draž ovom program dali su članovi Folklornog ansambla “Vrelo” iz Rakovca izvođenjem narodnih igara iz njihovog kraja i trubački orkestar Bujanovačke delije.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o


Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare