Vanetina pita sa zeljem ubranim na rosnim planinskim padanima

Otkako je granulo proleće meštanke sela Vlase, koje se nalazi u poljaničkom kraju, udaljenom dvadesetak kilometara od Vranja, sve češće odlaze u berbu zelja na obližnjim planinskim obroncima. To uglavnom čine po rosi, ali i posle kiše birajući izdanke koji rastu po senovitim mestima.

Ove godine one su požurile da pre svih uberu najbolje komade ovog zeleniša za pitu zeljanicu koja je stotinama godina unazad, zbog lekovitog svojstva ove biljke sastavni deo njihovog jelovnika. Otkako su spoznali koliko je ova biljka zdrava za ljudski organizam poslednjih godina sve više ljudi dolazi po nju u ovaj kraj.

Godinama već ovu biljku bere i Vaneta Cvetković sa svojom bakom Stanom koja odlično poznaje livade na kojima raste ovo zelje. To njoj posebno pričinjava zadovoljstvo jer od svoje bake mnogo što šta naučila o biljkama koje rastu na ovom području. Toliko je napredovala u tome da je vremenom i sama naučila da raspozanje biljke koje se mogu koristiti u ishrani i koje mogu blagotovorno delovati na ljudski organizam. Otuda se ona iz svake berbe vrati sa punom korpom svakojakog bilja, a među kojima je ponajviše zelja.

Ovako ubrano zelje ona nikada ne ostavlja da odstoji već ga onako sveže odmah očisti i opere. Jednu polovinu obavezno popari i spremi da stavi u zamrzivač kako bi tokom čitave godine od ovog zelja mogla da pravi poznate poljaničke specijalitete, a od druge odmah napravi fil za pitu zeljanicu koju mesi na tradicionalan način baš onako kako je učila baka Stana. Svako ko jednom proba Vanetinu pitu od zelja poželi da je i sam napravi po njenom receptu, baš zato što je na njihov organizam delovala blagotvorno.

 

„Ovo ne treba da čudi s obzirom da je ovo zelje idealno za čišćenje organizma od toksina koji se u ljudskom telu nagomilavaju tokom zime. Bogato je vitaminima A i C, sadrži visok procenat gvožđa i fosfora i poboljšava probavu“, priča Vaneta.

Ona naglašava da ovo zelje koje su nekada zvali hranom za siromašne uvek treba jesti u kombinaciji sa mlekom i jogurtom kako bi još blagotvornije delovalo na ljudski organizam, ali i da se od njega u kombinaciji sa tvrdim kravljim sirom, jajima i kukuruzim brašnom može napraviti preukusna proja.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.