VANREDNA KONTROLA: Svaki četvrti radi na crno!

VRANJE – Prilikom vanredne kontrole koju je Inspektorat  sproveo na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga, u Vranju, Vladičinom Hanu, Bujanovcu, Preševu i Surdulici, otkriveno je da od 344 zatečena radnika njih 74 nije bilo prijavlјeno na obavezno socijalno osiguranje.

Nadzori su vršeni u 172 privredna subjekta čija je pretežna delatnost ugostitelјstvo, zanatstvo, saobraćaj, trgovina na veliko i malo, kao i na gradilištu Koridora 10, saopšteno je iz Ministarstva.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, dok je šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka podneto zbog nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu.

Inspekcija rada je donela i 47 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, 36 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu i četiri rešenja o zabrani rada na radnom mestu, i naložila poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa osobama koje su radile „na crno“.

(Kraj)iva