Vekna hleba iz Narodne kuhinje joj jedini obrok u toku dana

Nakon tromesečne pauze tokom letnjih meseci, Narodna kuhinja u Vranju počela je sa radom 3. septembra za 450 korisnika koji će u narednih devet meseci dobijati jedan topli obrok pet dana u nedelji.

Volonteri Crvenog krsta u Vranju kažu da je topli obrok koji korisnici dobijaju u Narodnoj kuhinji ponekad jedino kuvano jelo koje pojedu u toku dana.

Da se ne žalim, hrana nije loša. Malo je nezačinjena, ali je kući dosolim i začinim po svom ukusu. Svaki dan dolazim ovde. Moram, šta ću kad ne mogu da spremam, živim sama, a sa penzijom od oko 4.000 dinara ne mogu da obezbedim dovoljno hrane“, kaže jedna od korisnica Narodne kuhinje.

Mišljenja korisnika Narodne kuhinje su podeljena.

Hrana je nekad bolja, nekad lošija. Svaki dan se služi različito, ali se stalno zna šta je kojim danima na jelovniku. Najčešće su to makarone sa mesnim nareskom, pasulj sa kobasicom, boranija, đuveč“, kaže jedan od korisnika.

Jedna od korisnica kaže da već četiri godine koristi program Narodne kuhinje.

Mnogo nam znači ovo, meni barem zbog hleba znači. Ovde imam neku zaštitu, da imam barem decu da nahranim. Meni ta vekna i po hleba mnogo znači. A i osoblje je vrlo ljubazno, što je važno“, kaže majka dvoje dece.

Sekretar Crvenog krsta u Vranju Tomislav Stefanović, kaže da korisnike Narodne kuhinje određuje Centar za socijalni rad koji njima dostavlja spisak.

Radi se uglavnom o najsiromašnijoj i najugroženijoj kategoriji našeg stanovništva. To su korisnici koji koriste novčanu socijalnu pomoć, a manji broj korisnika čine penzioneri sa najnižim primanjima. Korisnici Narodne kuhinje su i oni ljudi koji žive sami i nemaju nikog pored sebe da im sprema hranu. Ima i takvih slučajeva“, navodi Stefanović za Jugmediu.

Obezbeđeni su, ističe, svi uslovi za devetomesečni nesmetani rad kuhinje.

Sva sredstva za rad kuhinje, odnosno za finansiranje troškova oko pripreme obroka snosi lokalna samouprava i ta sredstva su obezbeđena u odluci o budžetu grada Vranja. A potrebne namirnice smo dobili od Crvenog krsta Srbije koje su u našem magacinu. Stvoreni su svi uslovi da se ovaj program kvalitetno realizuje u narednih devet meseci“, zaključio je Stefanović.

Kada je reč o ugroženom stanovništvu iz najudaljenijih sela, dodaje, tradicionalno, kao i svake godine, u narednih nekoliko dana počeće se sa podelom porodičnih prehrambenih i higijenskih paketa.

Ukupno ćemo podeliti 440 takvih paketa i to je druga komponenta realizacije programa Narodne kuhinje za onaj sloj stanovništva koji nije u mogućnosti iz različitih razloga da koristi usluge ove kuhinje. Takođe, za nekoliko dana ćemo deci korisnika Narodne kuhinje u Vranju početi da delimo školski pribor za novu školsku godinu“, rekao je Stefanović.

Program Narodne kuhinje u Vranju postoji od 1991. godine.