Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima rezidba u „Topličkim vinogradima“ u prokupačkom selu Gojinovac, koje se prostire na površini od 50 hektara, traje već nekoliko dana. Očekuje se da rezidba bude završena u prvoj polovini narednog meseca.
“Budu li vremenske prilike išle na ruku vinogradarima rezidba bi trebalo da se završi za 15 do 20 radnih dana”, rekao je menadžer u „Topličkim vinogradima“ Dragan Kovačević.
Govoreći o prošlogodišnjem rodu grožđa on je istakao da je on iznosio blizu 300 000 kilograma.
“U našoj vinariji, koja se na pet nivoa prostire na površini od skoro 9 000 metara kvadradnih, proizveli smo blizu 200 000 litara različiti vrsta kvalitetnog vina. Najveće količine vina izvezli smo u Kini. U ovu daleku zemlju izvezeno je skoro 100 000 boca vina”, izjavio je Kovačević i dodao da je takođe ugovoren i izvoz vina na tržištu Švajcarske.
Izvor i foto: Sajt grada Prokuplja
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
U najboljoj godini za proizvodnju vina, onda kad je bilo najbolje grozdje, mi direktno na najgore trziste. Mi njima visokokvalitetno vino i najskuplje rude iz Bora, oni nama najprostiju radnu snagu i zagadjenje zivotne sredine. Pisite malo i o tome sta se desava na istoku Srbije, vec se krenulo sa raseljavanjem stanovnista, ali je ocigledno jak kapiral zavezao usta pa se ponavlja stara prica rasprodaje poput devedesetih na Kosovu i Metohiji. Sad kad krene kukulele nemo neko da se zali, nikad gori bili nismo!