Svake godine u jesen, nekako pred sezonu pečenja rakije, sve seoske domaćice u vranjskom kraju su znale da okončaju proces spremanja sirćeta od vina kojeg su uz pomoć svoje porodice napravile od grožđa proizvedenog na njihovom imanju, a proces pravljenja sirćeta se ni kod jedne domaćice nije razlikovao i pri tom je svaka od njih pravila onoliko koliko bi joj bilo potrebno za godinu dana.
Danas je prava retkost naići na domaćinstvo u kome se vinsko sirće sprema na tradicionalan način. Upravo jedno od tih je i domaćinstvo Nataše Ljubić, iz Gornjeg Neradovca kod Vranja, gde je proces pravljenja sirćeta već završen.
Preostalo je samo da ga domaćini isprobaju u nekoj salati kako bi se uverili da su postigli željenu kiselost.
Ljubići su u tome oduvek bili pravi majstori, pa otuda nikada nisu odustali od spremanja sirćeta na ovakav način jer je, prema njihovom mišljenju, idealno za kiseljenje svih vrsta salata.
Ne odustaju od ove tehnologije i zbog toga što je ona veoma jednostavna i što ne zahteva nikakav poseban angažman.
Dovoljno je samo, prema njihovim rečima, staviti domaće vino od grožđa u ćup i ostaviti ga na suncu da stoji sve dok se vino ne pretvori u sirće.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!